Zonsondergang achter de Vaart

DRACHTEN Vorige week woensdag 11 maart was het in Drachten de eerste ZonsonderVaart dag. Zoals elke dag verdwijnt ook dan op zeker moment de zon weer achter de horizon. Maar op ZonsonderVaart dag gebeurt dat precies in het verlengde van de Vaart.

Het tijdstip waarop dat gebeurde, was 18:32 uur. Of de zonsondervaart later te zien is, is altijd afwachten, met onze mooie, maar onvoorspelbare Noord-Nederlandse wolkenluchten. Maar dat de Vaart fotogeniek is, daar is geen twijfel over mogelijk.

Op de exacte ZonsonderVaart dag was het te bewolkt om de echte ZonsonderVaart te zien. Maar een dag later rond dezelfde tijd was het wel raak; zie bijgaande foto. In voor- als najaar wordt uitgegaan van drie aaneengesloten ZonsonderVaart dagen; dat vergroot de kans op een waarneming als hieronder.

Twee keer

In de vroege herfst, als de zonsondergang op de terugweg is naar het zuiden, is de tweede ZonsonverVaartdag. De bekendheid van deze dagen moet nog komen. DWJM Sociaal wil daarbij een handje, of beter gezegd een blogje, helpen.

Foto's van de zonsondervaart (dat kan vanaf elke plaats langs de Vaart zijn), .zijn welkom op DWJM Sociaal. Bijvoorbeeld in een fotoblog, wel of niet met een korte tekst erbij. Wie de plaatsing op DWJM Sociaal liever aan ons overlaat, kan de foto sturen naar ethesinfo(at)upcmail.nl.

Als er twaalf of meer mensen foto's plaatsen of opsturen voor DWJM Sociaal, wordt voor de mooiste foto een leuke prijs uitgeloofd. Www & wwW doet zelf ook mee, maar buiten mededinging. In plaats daarvan als jury, die elke foto aan een empathische blik zal onderwerpen. Met minder aandacht voor de technische kant van de foto, maar meer voor de natuurlijke uitstraling en visuele overtuigingskracht.