Wat is het nut van een rechtsbijstandverzekering?

Aangeboden door: PriceWise

Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je juridische hulp krijgt bij conflicten. Deze bijstand kan geboden worden door de verzekeraar in de vorm van een jurist, maar het kan ook zo zijn dat een advocaat of een andere deskundige zich meldt voor je klus.

Eén van deze vakmannen zal je dus helpen bij je gerechtelijke procedure. Overigens worden de kosten hiervan ook gedekt door de rechtsbijstandverzekering.

Een rechtsbijstandverzekering is inmiddels door ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland afgesloten. Je zou dus kunnen zeggen dat zo’n verzekering zeker nuttig is, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is namelijk lastig in te schatten hoeveel risico jij loopt op een conflict. Als je volgens jezelf een hoge kans loopt op een geschil dan is het hoe dan ook verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. Je bent dan namelijk zeer waarschijnlijk voordeliger uit dan wanneer je zelf een advocaat in moet schakelen.

Natuurlijk is het nu nog wel zaak om te weten wanneer je een hoge kans loopt op een conflict. Er zijn een aantal omstandigheden die dit risico vergroten. Een voorbeeld hiervan is het hebben van een groot gezin. Over het algemeen zijn alle gezinsleden meeverzekerd, dus dat is zeker handig. Het kan tevens verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als je vaak op de weg zit, want een geschil in het verkeer komt regelmatig voor. Daarnaast is zo’n verzekering afsluiten aan te raden als je regelmatig verhuist of een nieuwe baan krijgt. Net als conflicten in het verkeer komen geschillen in het werk ook vaak voor, net zoals consumentenkwesties.

Over het algemeen heeft het dus zeker nut om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, al hoeft niet per se elke Nederlander het te hebben. Als je voldoet aan één van de hierboven genoemde omstandigheden dan moet je hoe dan ook zo’n verzekering afsluiten. Better safe than sorry, zoals het Engelse gezegd luidt. Dit houdt natuurlijk in dat je maar beter veilig kunt zijn waardoor je de hoge kosten van een rechtszaak niet hoeft te betalen. Dit doet de verzekeraar dan wel voor je natuurlijk.