Oud-winnaar Hindrik Arendz wordt geëerd bij vijftigste Merenloop van Grou

Voetbalfans moeten bij rugnummer 14 meteen denken aan Johan Cruijff. Bij de familie Arendz uit De Veenhoop brengt het rugnummer hele andere herinneringen boven. In 1971 won Hindrik Arendz met dat rugnummer de tweede editie van de Merenloop in Grou.

Bij de vijftigste editie dit jaar wordt er door de familie een eerbetoon gebracht aan Arendz, die veertig jaar geleden op 41-jarige leeftijd overleed. Zonen Jan en Symen, dochter IJda, diverse kleinkinderen en goede vrienden lopen zondag 8 maart de vijf kilometertocht van de Merenloop in herkenbare rode shirts met voorop in witte letters rugnummer 14. ,,Wy dogge it foar ús heit.”

,,In totaal zijn we met een groep van achttien deelnemers”, vertelt IJda Arendz. ,,Toen ik het idee vertelde aan de familie waren ze meteen enthousiast. En ook vrienden willen graag meelopen. Us mem jout it startskot. Prachtich!”

Zesde in barre Elfstedentocht van 1963

Doel van het bijzondere initiatief is om stil te staan bij de prestatie van Hindrik Arendz. Naast boer in De Veenhoop was hij een getalenteerd sportman, die onder andere uitblonk in hardlopen en schaatsen.

Wie op internet zoekt, komt zijn naam in meer dan 200 sportberichten tegen. In 1963 kwam hij als zesde over de finish op de Bonkevaart tijdens de zware Elfstedentocht, waarvan Reinier Paping de winnaar werd.

Hindrik Arendz werd op 19 december 1938 geboren in Goaiïngahuzen en overleed op 4 maart 1980 aan de gevolgen van kanker.