Winderige Acht van Langezwaag

LANGEZWAAG De 32ste editie van de Acht van Langezwaag was zaterdag voor het eerst op touw gezet door SV Langezwaag.

Nieuw in Langezwaag dit jaar was de elektronische tijdwaarneming waarbij ook via internet voor-ingeschreven kon worden. Een verwacht voordeel was dat er dan minder lange rijen bij de inschrijving zouden staan, niets was minder waar. Doordat het zonnetje scheen in de ochtend kwamen nog ruim 100 deelnemers zich melden voor de na-inschrijving. Dat was even flink aanpoten voor de vrijwilligers en met slechts een kleine 5 minuten vertraging waren alle deelnemers geregistreerd. In totaal hadden 360 mensen zich ingeschreven. Een aantal waarmee de organisatie dik tevreden was.

Even na 11 uur vertrok een kleurrijk lint aan hardlopers bij ’t Paradyske in Langezwaag nadat Bonne van der Bij het startsein had gegeven. De verschillende afstanden, 5, 10, 16.1, 21.1 en de kidsrun, waren allemaal goed bezet. Onderweg waren de verzorgingsposten voorzien van lauwwarm water, wat goed op temperatuur kon blijven door de gamellen die hiervoor aangeschaft waren. Hiervoor was veel waardering. Bij de finish waren nog fruit en bouillon om het energieniveau weer wat aan te vullen.

Wind

Tijdens de gehele loop bleef het droog waardoor het prima loopweer was, ondanks de stevige wind. De langere afstanden via Bontebok en Oranjewoud blijven prachtig door de bosrijke omgeving, maar ook de 10 en 5 km gaan door de mooie omgeving van Langezwaag en Jonkerslân. De kidsrun was gratis dit jaar en de Rabobank heeft mogelijk gemaakt dat ook alle kinderen nog een mooi loopshirt van de Acht van Langezwaag meekregen.

De halve marathon bij de mannen was een prooi voor Jouster Wilko Bakker in een netto tijd van 1:11:37, gevolgd door Lieuwe Palstra en als derde kwam Vincent Radewald over de finish. De enige deelnemer uit Langezwaag, Nelis Tang, kwam prima als 25ste over de finish! Bij de dames was de snelste tijd voor Sharon Jansen uit Velden. Zij noteerde een netto tijd van 1:36:16. Tweede was Nynke van der Velde en derde Natascha Dijkstra.

Dame

De 10 Engelse mijlen was een prooi voor Jan Sytze Jonker bij de mannen in 57:54. Karim Pastoor en Carlos Fidalgo uit Langezwaag zijn op plek 6 en 7 terug te vinden. Bij de dames ging Hilda Wijnja als eerste over de finish in 1:18:08. Langsweagsters Anita Talman en Coby de Jong waren terug te vinden op de 6de en 8ste plaats. De 10 km was voor Oukubay Hutuy in een tijd van 34:23. Vanuit Langezwaag waren Richard van Veenendaal, Klaas Oeds Huisman en Abe Glazema van de partij. Bij de dames ging de eer naar Marrit Hoekstra, zij noteerde een tijd van 43:22. Alida Haaijer was de enige dame uit Langezwaag op de 10 km.

Bij de 5 km met 18:04 noteerde Jesse Stork de snelste tijd. Langsweagster mannen die deelnamen waren Jan Oord, Jelco van der Tuin, Rienk van der Meer en Ylwar Hoekstra. De snelste vrouw was Tsjetty Visser met 24:26 als netto tijd. Deelneemsters uit Langezwaag bij de dames: Marije Pietersma, Inge Talman, Mariska van Es, Jantine Rozenberg, Annelies Siebenga en Pietsje van der Spoel. Tot slot de kidsrun, bij de jongens was Tim Jeeninga de snelste gevolgd door Myrddin Hoekstra en als derde Gerke Vrijburg. De meisjesrun werd gewonnen door Jonne Schokker, tweede was Fiora van Balen en de derde stek was voor Marloes Huisman. De volledige uitslag is na te gaan op www.8vanlangezwaag.nl en op mijninschrijving.nl Even na half 2 kon de laatste deelnemer door speaker Germ worden binnengehaald.