Portret van Gorredijk: Maria

GORREDIJK Fotograaf Jeffrey Wakanno was op pad in Gorredijk en trof daar Maria (73), ook woonachtig in Gorredijk.

‘Je hebt soms dagen dat het lang duurt voordat je een geschikt persoon vindt voor het Portret, maar gelukkig kwamen we Maria tegen. Ze is 73 en woont hier in Gorredijk, maar komt oorspronkelijk van Surabaya. In ‘57 zijn is ze met haar familie hier gekomen met de boot en sindsdien hebben ze eigenlijk hier gewoond. Sterker nog, ze zijn bijna half-Fries!’

Wat maakt je gelukkig?

“Ik ben altijd erg positief, ik heb geen last van depri-gevoelens. En mijn hobbies maken me echt blij, dat is vooral auto rijden, ik ben een echte autorijdster, haha! En koken is mijn hobby ook, en altijd een beetje goeie relaties met familie en vrienden. Dat is heel belangrijk.”

Ze vervolgt: “Ik ben geen monteur, maar ik ben niet helemaal onbekend met auto’s. Mijn auto is niet zo jong, dus dan moet je wel een klein beetje...! Mijn zwager is mijn reparateur, maar in nood red ik me wel.”

Als je iets zou kunnen veranderen in je leven, wat zou dat dan zijn?

“Ik zou wat meer tijd vrij willen hebben voor mezelf. Het hoeft voor mij niet rustiger aan, maar je rolt er in, hè? Je hebt kleinkinderen, dus dat wordt oppassen. En familie en vrienden, dat loopt een beetje erachteraan.”

U kwam van Surabaya, zijn jullie hier gekomen vanwege de oorlog, net als mijn opa?

“Ja, eigenlijk na de oorlog. Oomdat Nederland daar niet meer de baas was, zeg maar, moesten veel Indische Nederlanders en Nederlanders deze kant uit komen, vandaar dat ik ook hier terechtkwam. Mijn ouders hadden het er altijd al over dat je in Nederland kunt studeren! En integratie is belangrijk, bij ons tenminste. Dat was vroeger normaal, integratie, maar nu is het een heikel punt. Integreren hoort er gewoon bij, anders kun je net zo goed daar blijven.”

Is er ook iets dat je mist aan Surabaya?

“Het eten, vooral het fruit. Dat mis ik heel erg, want je hebt hier wel heel veel, maar het is altijd groen of rauw, niet rijp hierheen gebracht. En dan smaakt het toch anders dan daar.”

Je kunt het daar van de bomen plukken?

“Ja, of van de markt hè? Het is altijd rijp, anders haal je het niet van de boom! Hier gaat het altijd in de koeling.”