Rechter tegen verdachte taxichauffeur: ongeval Gorredijk had niet fataal af hoeven lopen

De 60-jarige taxichauffeur uit Bontebok die verdacht wordt van het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Gorredijk op 21 november 2017, had volgens rechter Bert Dölle nog tijdig kunnen remmen als hij zich aan de maximumsnelheid had gehouden.

Bij het ongeval kwam een 56-jarige vrouw uit Lippenhuizen om het leven. De zaak werd in april vorig jaar aangehouden omdat de rechtbank nader onderzoek nodig achtte door het Nederlands Forensisch Insituut (NFI). De resultaten ondersteunen de eerdere conclusie van de politie, op basis van gegevens van de airbagmodule, dat de verdachte veel te hard had gereden. Volgens het NFI reed de man op het moment van de aanrijding waarschijnlijk 65 kilometer per uur terwijl op ‘t Kiemke slechts 30 kilometer per uur is toegestaan.

Ingekleurd

,,In mijn beleving heb ik niet te hard gereden’’, stelde de verdachte dinsdag ter zitting. ,,Die beleving kan door emoties achteraf ingekleurd zijn’’, hield rechter Bert Dölle de verdachte voor. ,,Vandaar dat we er een technisch onderzoek tegenover zetten.’’ De verdachte zei ook dat hij, ervaren taxichauffeur, niet wist dat op de weg ‘t Kiemke 30 kilometer per uur als maximum gold. Dat zou ook niet duidelijk aangegeven zijn. ,,Er staat een plaatsnaambord voor.’’

Hij benadrukte dat hij geen haast had en dat hard rijden gezien het slechte weer ook niet voor de hand lag. Eerder had hij verklaard 30, hooguit 40 kilometer per uur te hebben gereden. De automobiliste uit Lippenhuizen sloeg vanaf de uitrit van een tuincentrum linksaf om ‘t Kiemke op te rijden.

Snelheid

Ze had de taxichauffeur weliswaar voorrang moeten verlenen, merkte Dölle op, maar als de verdachte zich aan de maximumsnelheid had gehouden, had hij nog genoeg tijd gehad om te remmen. ,,Er is een verkeersfout door mevrouw gemaakt en die had niet fataal hoeven aflopen.’’ Officier van justitie Annemieke Kemkers voelde zich gesteund door het nieuwe onderzoek. Ze handhaafde de eis: een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden.

Uitspraak: 10 maart