Bestuurder rijdt door na botsing met fietser: 'Hier zit iemand die geen verantwoordelijkheid neemt'

Een inwoner van Nij Beets (29) dacht dat hij een ree had geraakt, toen hij in de nacht van 1 september vorig jaar op de Beetsterdyk vanuit Aldeboarn naar huis reed.

De voorruit van zijn auto was versplinterd. Hij was wel even gestopt om te kijken wat hij had geraakt, maar hij zag niks liggen. ,,En dat is raar'', zei politierechter Bauke Jansen. ,,Als uw voorruit helemaal kapot is. Dat is toch wel een beetje struisvogelpolitiek.''

Met zijn hoofd uit het raam was de Nij Beetser verder gereden. Later hoorde hij van de politie dat hij een fietser had aangereden, een jeugdige inwoner van Luxwoude. Die kwam van het dorpsfeest in Aldeboarn en was op weg naar huis.

De fietser wist alleen nog dat hij een harde klap van achteren had gevoeld. Toen hij bijkwam, lagen hij en zijn rijwiel in de berm en stonden allerlei mensen om hem heen. Hij had meerdere verwondingen, waaronder een pijnlijk been en een bult op zijn hoofd.

Kentekenplaat op het wegdek

De politie hoefde niet veel moeite te doen om de bestuurder te vinden die aanrijding had veroorzaakt: de kentekenplaat van de auto van de verdachte lag op het wegdek.

De Nij Beetser had gedronken. Enkele uren na de aanrijding blies hij 370 ug/l; 220 ug/l is toegestaan. Daar is toen geen werk van gemaakt, de man had gezegd dat hij na thuiskomst nog vier of vijf ‘schrikborrels’ had genomen.

Bij de politie had hij verklaard dat hij 'enorm geschrokken' was toen hij hoorde dat hij een persoon had aangereden. Over de schade had hij nog niks gehoord, hij had ook nog geen contact gezocht met het slachtoffer.

Pittige eis

Dat hij geen contact had opgenomen met de fietser, was voor officier van justitie Marco van den Broek een teken dat het de verdachte onverschillig liet. De aanklager vertaalde zijn ongenoegen in een erg pittige eis. Zich baserend op de richtlijnen van het Openbaar Ministerie in dit soort zaken eiste hij twee maanden cel en een rijontzegging van 60 maanden. ,,Hier zit iemand die geen verantwoordelijkheid neemt. U moet echt niet meer de weg op gedurende langere tijd'', stelde de officier.

Rechter Jansen had zich ook verwonderd over het uitblijven van een reactie van de verdachte. ,,Ik vind het heel raar dat u geen enkele actie hebt genomen richting het slachtoffer.''

Het ging de rechter te ver om de Nij Beetser een celstraf op te leggen. Hij veroordeelde de man tot een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van 12 maanden.

Lees ook | Dronken automobilist rijdt fietser aan bij Aldeboarn