Us Nocht oogst veel applaus

DRACHTEN “Toptoneel!” Dat was afgelopen weekend één van de vele positieve reacties na afloop van het publiek.

Toanielselskip Us Nocht uit Drachten speelde voor de 86ste keer haar wintervoorstelling in de Kleine Zaal van De Lawei. Onder leiding van regisseur Lodewijk Riedhorst is de spelersgroep in oktober aan de slag gegaan met de tragi-komedie Wy binne dochs freonen?, geschreven door Alan Auckbourn, in een Friese bewerking van Piter Boersma. Eerder onder andere gespeeld door Tryater.

Geart (Sietse Bouma), Kees (Yte Bosscha), Henk (Hiddo Huitema) en Johannes zijn oude vrienden. Omdat Henks vriendin op tragische wijze om het leven is gekomen, vindt de vrouw van Geart, Janny (Grietje de Wit), het een goed idee om als vorm van troost voor Henk de mannen uit te nodigen voor een kop koffie en een borrel. Natuurlijk is de aanhang ook van harte welkom. Al snel wordt duidelijk, dat de vrienden door de jaren heen al behoorlijk op elkaar zijn uitgekeken.

Het stel, Lieneke (Jildau Terwal) en Kees, zit elkaar meer in de weg dan dat ze plezier aan elkaar beleven. Een jengelende baby maakt het gemoed er niet beter op. Wytske (Frouwkje Pronk) verschijnt alleen, omdat haar man Johannes, zoals te doen gebruikelijk is ziek in bed ligt. Wytske doet haar uiterste best om alles in goede banen te leiden, maar het loopt volledig uit de hand.

Kromme tenen

De enige, die alle reden heeft om treurig te zijn is Henk. Hij staat tot ieders ontzetting echter heel positief in het leven. En dat is nu juist het probleem! De vrienden krijgen kromme tenen van zijn positivisme. Met veel wrange humor en veel hectische scenes wordt gedurende de gezellig bedoelde bijeenkomst duidelijk, dat de vrienden behoorlijk uit elkaar zijn gegroeid.

Het publiek genoot zichtbaar en hoorbaar. De aanwezige toneelliefhebbers beloonden de acteurs na afloop met een luid applaus. Us Nocht heeft daarmee wederom een aansprekende productie op de toneelvloer gezet. Tijdens het komende festival Simmerdeis is onder leiding van regisseur Wytse Algra een jongerenproductie te zien. Us Nocht Jong gaat dan in premiere.