Gorredijk verder in moeras

GORREDIJK In oktober van het vorig jaar troffen beide ploegen elkaar voor de eerste editie van dit seizoen; Gorredijk won toen overtuigend van de mannen uit Lippenhuizen met 1-5.

Ook toen werd de wedstrijd op een avond gespeeld om de feestvreugde te verhogen en ook dit weekend stond Gorredijk-Thor op de zaterdagavond gepland. Nu kon al van een echte degradatie kraker worden gesproken. Beide ploegen verkeren in de onderste regionen van de derde klasse en een overwinning was meer dan broodnodig voor beide ploegen.

Toen de storm (!) was gaan liggen bleek THOR de ultieme wraak te pakken te hebben; het won met dezelfde cijfers als Gorredijk destijds namelijk 1-5 en daar was niets geflatteerd aan. Het zorgde met deze overwinning dat Gorredijk verder wegzakt in het degradatie moeras. Al weken ging het alleen maar over het treffen tussen beide buurdorpen en THOR kende daarin de beste voorbereiding; het won vorige week van Friesland terwijl Gorredijk onderuit ging tegen Akkrum en dus nog steeds wacht op de eerste overwinning in 2020.

Onder flink wat publieke belangstelling begon de wedstrijd onder de redelijk leidende scheidsrechter Eekhart. Na het eerste kwartier aftasten werd duidelijk dat bij beide ploegen de kracht voorin lag en de zwakte achterin het was toen nog de vraag welke ploeg daar het beste mee om kon gaan. In de 5de minuut was de forse overtreding op Jesmer de Vries gelijk goed voor geel terwijl een overtreding van hetzelfde kaliber gelijk goed was voor geel voor Jappie Koopmans.

Vrije trap

De impasse werd in de 27ste minuut doorbroken; een vrije trap van de rechterkant kon door Yob Bos vrij worden ingekopt en bracht daarmee de bezoekers op een 0-1 voorsprong. Gorredijk wist hier vrij weinig tegenover te zetten. In het tweede bedrijf was het meeste publiek nog niet uit de kantine of de bal lag alweer in het netje; een aanval dwars door het midden en de goede afrondding van Remco de Jong zorgden ervoor dat de bezoekers de voorsprong verder uitbreidden ( 0-2).

Het leek Gorredijk in die begin fase wakker te schudden en amper 5 minuten laten was de voorzet van Jesmer de vries op maat en kon de bal van dichtbij door Tristan Bijlsma worden binnen geschoten 1-2. De mooiste actie van deze avond viel te bewonderen in de 54 minuut; een verre uittrap van doelman Veenstra kon door zijn collega Bilstra aan de andere kant nog maar net over het doel worden getikt. Gorredijk zocht de gelijkmaker, maar een schot van Jelmer Posthumus zeilde net over en vlak daarna belandde de bal op de lat.

Na een half uur werd een corner niet goed weggewerkt door Gorredijk en het was Yme kroon die in de drukte zijn voet tegen de bal wist te zetten en de stand op 1-3 bracht. Het verzet leek gebroken en helemaal toen amper een paar minuten later Remco de Jong zijn tweede goal van de avond binnen wist te schieten en het al 1-4 was. De rentree in de laatste minuten van Milan van der Zee was ook van korte duur; slechts een paar minuten nadat hij in het veld kwam beging hij een overtreding die goed was voor geel; de verbale uitspatting daarna leverde ook geel op en dus rood.

De meeste bezoekers besloten dat het toen ook maar tijd werd om de warmte van de kantine op te gaan zoeken. Jehannes Coup wilde nog wel even wat zout in Gorredijkse wonden strooien en bepaalde in de slot minuut de eindstand op 1-5. THOR heeft zich met deze twee overwinningen lekker in de middenmoot genesteld en Gorredijk heeft de rode lantaarn stevig in handen. Het mag komend weekend op bezoek bij Friesland LVV terwijl THOR koploper St. Anna ontvangt