Alpaca’s naar Drachten

DRACHTEN Zaterdag 8 en zondag 9 februari staat het Fries Congrescentrum compleet in het teken van alpaca's. Alpaca Association Benelux houdt dan de Alpaca Expo Drachten 2020.

Meer dan 200 alpaca's, van 45 fokkerijen uit heel Nederland, strijken neer in de expohal om gekeurd te worden door de Amerikaanse Senior Judge Mrs Jude Anderson, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland vliegt. Deze alpaca’s worden gekeurd in verschillende klassen, en beoordeeld op hun bouw en vacht. Dit zal leiden tot het uitreiken van kleurkampioenen en de uiteindelijke Showkampioen Drachten 2020!

De 5500 m2 grote evenementenhal staat vol met alpaca's en standhouders die graag vertellen over de dieren en de prachtige producten die van alpaca gemaakt worden. Ook zijn er standhouders specifiek voor mensen die alpaca’s houden: denk aan speciale scheerders, voeding, leveranciers van trailers en hekwerken. De Dierenambulance en Dierenartsenpraktijk zijn aanwezig om hun diensten te demonstreren.

Hobbyfokkerij

Er is de mogelijkheid om meer te leren over deze unieke dieren, die op steeds meer plaatsen in Nederland te vinden zijn. Ook in de regio Drachten zijn er vele alpacahouders die zich serieus op de hobbyfokkerij toeleggen.

Van de geschoren vachten worden de mooiste en zachtste producten gemaakt. Beide dagen is ‘Schminkpret met Marloes’ aanwezig, evenals Dierenshow ‘De Gelaarsde Kat’. Kinderen kunnen op de foto met een alpaca, en lekker knutselen. Entree 3 euro; passe-partout 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. Tijden: Zaterdag van 12.00-17.00 uur en zondag van 9.00-17.00 uur.