Orthodontist Drachten betreurt streamen beelden uit praktijk op internet: 'inbraakmelding was de oorzaak'

Een melding over een inbraak leidde er toe dat camerabeelden uit de behandelruimte van Orthodontiepraktijk Drachten enige tijd live te zien zijn geweest op internet.

Volgens orthodontist Joost Dusseldorp was dat nooit de bedoeling. ,,We betreuren dat het is gebeurd.’’ De opnames, bedoeld voor intern gebruik tegen inbraak en diefstal, zijn inmiddels offline gehaald.

De orthodontiepraktijk beschikte over een van de vijftig met internet verbonden beveiligingscamera’s waarvan onderzoeksjournalisten van Pointer de locatie konden achterhalen. Zulke beelden blijken eenvoudig op te sporen op speciale, doorzoekbare websites.

Behandelruimtes

Zo konden de journalisten live meekijken in de behandelruimtes van de Drachtster praktijk. Volgens Dusseldorp zou het gaan om een beperkte periode in 2019.

De anti-diefstalcamera’s hangen er al jaren zonder problemen, zegt hij. Het ging pas mis na een binnengekomen inbraakmelding. ,,Toen hebben we aan onze externe systeembeheerder gevraagd om de ‘poort’ open te zetten, zodat we de camerabeelden vanuit huis live konden bekijken. Om te zien of alles in de praktijk in orde was.”

Die ‘poort’ is daarna niet meer gesloten. Dusseldorp had ,,geen flauw idee” dat anderen de camerabeelden vervolgens online konden bekijken.

‘Niet makkelijk vindbaar’

Systeembeheerder Wim ten Hove heeft niet de indruk dat veel internetgebruikers ‘spontaan’ op de sites keken waar Pointer het over heeft. De journalisten hebben er gericht op moeten zoeken, suggereert hij. ,,De praktijk heeft er nooit een klacht of signaal over gehad.” Dusseldorp bevestigt dit.

Volgens de Consumentenbond moeten de fabrikanten van camera’s zelf ook meer aandacht besteden aan de beveiliging van hun beelden. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt tegen Pointer dat datalekken altijd aan hen gemeld moeten worden. D66 en GroenLinks hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van het Pointer-onderzoek.

De kwestie over Nederlandse beveligingscamera’s is zondagavond bij Pointer te zien op NPO2.