Top darttalent Marcel Bus naar Dutch Open

OUDEGA Het grootste darttoernooi van de wereld, de Dutch Open met duizenden deelnemers, wordt van 31 januari tot en met 2 februari gehouden in Assen. Marcel Bus uit Oudega is ook van de partij.

De talentvolle darter, slechts 16 jaar oud, neemt deel in diverse categorieën: “Ik doe mee aan het heren-, koppel- én jeugdtoernooi. Ik kan niet wachten!” In 2012 gooide Marcel Bus als negenjarige zijn eerste dartpijlen naar het dartbord. Marcel was verkocht vanaf het moment dat hij deze sport op televisie zag. In 2014 speelde hij zijn eerste toernooi in Leeuwarden. Inmiddels behoort de bescheiden Marcel tot de beste jeugddarters van Nederland. Hij won al diverse nationale en internationale prijzen, zowel individueel als in teamverband. Zo werd hij onder andere tijdens het afgelopen jeugd WK in Gibraltar met zijn team tweede. Deze goede lijn wil hij doortrekken tijdens het Open Nederlandse kampioenschap in Assen.

“Het is prachtig als je aan dit prestigieuze toernooi mag meedoen en je kunt meten aan de beste darters wereldwijd”, glundert Marcel. Het kampioenschap wordt gehouden in Assen, maar omdat het een open toernooi is doen er deelnemers mee uit de hele wereld. “Ik doe dit jaar mee in drie categorieën. Naast het jeugdtoernooi speel ik ook in het heren- en het koppeltoernooi.”

Technicus Enigneering

“Ik probeer dagelijks een tot twee uur te oefenen. Tijdens toetsweken lukt dit niet altijd, want school gaat altijd voor.” Marcel studeert Technicus Engineering bij ROC Friese Poort in Drachten. “Ik ga er niet van uit dat ik professioneel darter word, want dan leg ik mezelf te veel druk op. Ik wil het goed doen op school en mijn diploma halen, zodat ik altijd aan het werk kan mocht ik niet doorbreken met darten. Toen ik voor Nederland mocht uitkomen in Gibraltar, heeft de NDB (Nederlandse Darts Bond) een brief naar school gestuurd om toestemming voor verlof te vragen. Gelukkig was dit gelijk geregeld met mijn slb’er, Arjen Joostema. Ik kreeg vrij voor dit internationale toernooi. De schoolopdrachten en toetsen die ik miste, haalde ik op een later moment weer in.”

Een opkomstnummer heeft Marcel nog niet, maar zoals het een goede darter betaamt wel een bijnaam: The Carry On. “Ik geef nooit op en ga altijd door; zelfs vanuit een nagenoeg verslagen positie. Ik laat mezelf ook niet gek maken tijdens wedstrijden en toernooien. Door deze vechtersmentaliteit blijf ik druk zetten op mijn tegenstander en laat ik zien dat ik nog altijd in de race ben. Als spelers dan mentaal breken, stap ik in en pak mijn kansen”, verklaart Marcel.

Tweede van de wereld

Nadat Marcel in 2018 en 2019 het Europees Kampioenschap had gegooid en daar onder andere drie gouden, een zilveren én een bronzen medaille had gewonnen, werd hij eind vorig jaar uitgenodigd voor het Wereldkampioenschap. “In september 2019 speelde ik mijn vijfde internationale toernooi en gingen we naar het WK in Gibraltar. Nederland deed mee met twee teams, A en B. Ik zat in team B; uiteindelijk schopten we het tot de finale. Dit was boven verwachting. De weg er naar toe was niet gemakkelijk. We versloegen een Engels en een Schots team en in de halve finale wonnen we van het opkomende dartland Tsjechië. In de finale verloren we uiteindelijk van het A-team van Nederland, maar we waren wel erg blij met de zilveren medaille en het feit dat wij als Nederland zo domineerden.”

Marcel schroomt niet om zijn ambities voor het toernooi in Assen uit te spreken. “Aan het jeugdtoernooi doen veel getalenteerde spelers mee. Het zal moeilijk worden om ver te komen en ik heb wel wat geluk met de loting nodig. Toch hoop ik op een plaats in de kwartfinale. Voor het senioren- en het koppeltoernooi geldt dat ik mijn uiterste best ga doen en hoop dat ik enkele rondes weet te overleven”, blikt Marcel vooruit. Het toernooi is in zalencomplex De Bonte Wever in Assen.