Beweegplein stimuleert patiënt Nij Smellinghe uit ziekenhuisbed te komen

Nij Smellinghe gaat een Beweegplein creëren in het Drachtster ziekenhuis. Het plein moet patiënten stimuleren uit bed te komen. Dat draagt volgens directeur bedrijf & gebouwen Folkert Brouwers bij aan sneller herstel en minder complicaties.

Het Beweegplein is een onderdeel van grote verbouwingen die Nij Smellinghe de komende vijf jaar gaat plegen. De plannen werden donderdagochtend ontvouwd tijdens een werkbezoek van Fries Commissaris van de Koning Arno Brok.

In totaal trekt Nij Smellinghe 55 miljoen euro uit voor renovatie van het gebouw uit 1970. De plannen waren grotendeels al bekend. Zo heeft het Drachtster ziekenhuis eerder negenduizend zonnepanelen geplaatst op onder meer het parkeerdek en wordt het OK-complex vanaf komend voorjaar vernieuwd.

Lichte kleuren en grote ramen

Lichte kleuren, ronde vormen en grote ramen moeten in het vernieuwde Nij Smellinghe straks een ruimtelijk gevoel en contact met de natuur creëren. Patiënten moeten er het gevoel hebben dat ze controle over hun leven houden en worden, onder meer via het Beweegplein, gestimuleerd hun eigen maaltijd klaar te maken.

De verbouwing van de kliniek is pas over een paar jaar, maar het gedachtegoed wordt wel alvast overal meegenomen volgens het al langer gehuldigde principe Better in, better out. Zo gaan gangen met kamers plaatsmaken voor afdelingen met nissen, wat moet uitnodigen tot meer activiteit en contact buiten de ziekenhuiskamer, legt woordvoerder Sarah van der Meer uit.

Daarnaast wil Nij Smellinghe, zoals bekend, vanaf 2030 meer energie opwekken dan afnemen.

Lees ook | Ziekenhuis Nij Smellinghe breidt uit: opereren boven parkeerterrein