Zahira verwerkt haar trauma op het toneel

Zahira Mous verwerkte haar misbruikverleden in een dansvoorstelling, die donderdagavond te zien is in De Lawei. Het optreden valt samen met de veroordeling van haar verkrachter.

Ze is opgelucht. En ,,grutsk.’’ Op zichzelf. En op alle andere vrouwen die opstonden tegen de verkrachtende Braziliaanse wonderdokter ‘Jan van God’.

Het zelfverklaarde medium dat onder meer topmodel Naomi Campbell en de presidenten Lula da Silva en Dilma Rousseff behandelde, is veroordeeld tot ruim veertig jaar cel wegens het seksueel misbruiken van vijf vrouwen. In december kreeg hij al 19 jaar opgelegd, omdat hij zich aan vier vrouwen had vergrepen.

Mogelijk loopt de teller nog verder op. ,,Want myn saak bygelyks komt noch’’, vertelt de uit Sondel afkomstige Zahira Lieneke Mous (35). Ze zegt ,,hiel bot ûnder de yndruk’’ te zijn van hoe snel het allemaal is gegaan. Eind 2018 postte ze op Facebook dat ze was verkracht door de Braziliaanse geneesheer Joao Teixeira de Faria, oftewel Joao de Deus, Jan van God.

Lees ook LC+ | Sondelse zet Brazilië op spoor misbruik door ‘wonderdokter’

Hij runde al veertig jaar een kliniek in Abadiania, dat in de buurt van Sao Paulo ligt. Die werd wekelijks door duizenden bezocht. Hij zou er mensen op spirituele wijze genezen. Zahira Lieneke kwam via een vriendin bij hem terecht en had zich tot hem gewend voor hulp. Ze was in haar jeugd en als jongvolwassene seksueel misbruikt en bleef vastlopen. Omdat geen therapie hielp, had ze haar hoop op de ‘wonderdokter’ gevestigd.

Nadat ze in een Braziliaanse krant en voor de Braziliaanse televisie haar verhaal had gedaan, regende het aangiftes. Honderden vrouwen wendden zich tot de politie. Veel zaken waren echter al verjaard. In december 2018 gaf ‘Jan van God’ zichzelf aan, nadat de autoriteiten een arrestatiebevel tegen hem hadden uitgevaardigd.

Zahira verwerkte haar misbruik-ervaringen in de dansvoorstelling . Die is donderdagavond te zien in theater De Lawei in Drachten. ,,It giet oer it werompakken fan dyn eigen inerlike krêft’’, legt ze uit. ,,Dizze foarstelling lit sjen datst emoasjes fiele meist en dyn lichem wer werom kleme kinst.’’