Wijnjewoudster (51) weer veroordeeld voor stalken ex-vriendin

Vorig jaar juli zat een Wijnjewoudster (51) bij de politierechter omdat hij zijn ex-vriendin bleef lastigvallen na het verbreken van de relatie. De man zijn ex aan de lopende band sms’jes, appjes en brieven. Ze vond zelfs geld in haar brievenbus.

De rechter legde een pittige straf op – 100 uur werkstraf – en als extra dikke stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. En de verdachte kreeg een waarschuwing mee: dat hij in de gevangenis zou belanden als hij zo zou doorgaan. Het bleken geen loze woorden te zijn. Woensdag zat de Wijnjewoudster tegenover een andere rechter, hij was opnieuw in de fout gegaan.

En hij had ondertussen de gevangenis ook al van binnen gezien. Hij had inmiddels al een maand van de zes maanden voorwaardelijke celstraf uitgezeten: hij had het contactverbod overtreden dat de rechter vorig jaar had opgelegd. Daarna was hij toch weer op de oude voet doorgegaan: hij had een e-mail gestuurd aan zijn ex-vriendin, hij had haar op Tinder geliked en hij had haar, ook via Tinder, meerdere berichtjes gestuurd.

Opnieuw aangifte

Via een andere datingsite, Badoo, had hij ook berichtjes gestuurd. In juli vorig jaar had de vrouw twee brieven ontvangen. Begin september had ze wederom aangifte gedaan. Ditmaal had ze de verdachte in het bos bij Ureterp gezien, op haar vaste dag dat ze daar met de hond wandelt. Volgens de verdachte was het toeval, maar ook daar ging de rechter niet in mee. Hij zei dat zijn ex ‘onduidelijke signalen’ had afgegeven met betrekking tot het beëindigen van de relatie.

De vrouw heeft enorm veel last gehad van de ongewenste toenaderingen. Ze was zelfs bang dat ze de verdachte zou tegenkomen terwijl ze op vakantie in Griekenland was. Ze is volgens officier van justitie Margreeth Meijer ten einde raad. Meijer: ,,Ze heeft last van paniekaanvallen en ze overweegt om in therapie te gaan.’’ Ondanks dat de man een nieuwe vriendin heeft en een nieuwe baan, eiste de officier vier weken cel.

Juist vanwege die nieuwe ontwikkelingen besloot de rechter dat de Wijnjewoudster niet opnieuw naar de gevangenis moet. De man is bovendien in behandeling. De vijf maanden voorwaardelijk van de vorige uitspraak hangen hem nog steeds boven het hoofd, Vlietstra deed er twee maanden voorwaardelijke celstraf bovenop, met een proeftijd van drie jaar. ,,Ik hoop dat het u duidelijk is dat het nu echt niet meer moet gebeuren’’, waarschuwde de rechter.