NNO zoekt jonge songschrijvers voor Beethovenconcert

REGIO - Het Noord Nederlands Orkest geeft jongeren een plek in het concertprogramma Beethoven 9 op 16, 17 en 18 april.

Aan jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar wordt gevraagd een eigen song of spoken word te maken over vrede, vrijheid of democratie in Europa. Dit ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid in Nederland èn het 250 ste geboortejaar van Beethoven. Inzenden kan nog tot maandag 3 februari, 17.00 uur.

De geselecteerde bands en solisten krijgen de kans de song uit voeren samen met musici van het orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium. Een professioneel team van creatieve producenten begeleidt de talentvolle artiesten naar een optreden op het grote podium van De Oosterpoort, Theater DNK en Stadsschouwburg De Harmonie.

Schrijf een song

Pop, sing & songwriting, rock, poëzie, ska, rap, of een spoken word-voordracht. Alles is welkom! De song kan via de site worden aangemeld. Vervolgens kijkt er een jury naar en beoordeelt de song. De jury bestaat uit Marcel Mandos (artistiek leider NNO), Lily Lanser (projectleider), Kees van der Meer, Gijs van Rhijn (creatieve producenten) en Mark Vondenhoff van het Prins Claus Conservatorium. Zij beslissen of de song goed genoeg is om live op te voeren. Op 10 februari worden de winnaars bekend gemaakt.

Meer info en de spelregels zijn te vinden op: nno.nu/vrijheid

Het NNO trekt in dit Beethovenjaar een lijn tussen Beethovens revolutionaire muziek en de hedendaagse realiteit. Want de oproep tot vreugde en verbondenheid die Beethoven in zijn Negende Symfonie doet, is nog net zo dringend en actueel als toen. Voor Europese staatshoofden en regeringsleiders was dat in 1985 reden om het slotdeel Ode an die Freude tot ‘volkslied’ van de Europese Unie uit te roepen. Alle mensen moeten broederlijk samenleven, over de grenzen van rangen, standen en landen heen, tot in de hemel en het hiernamaals. Om deze boodschap kracht bij de zetten, voegde Beethoven de menselijke stem aan het orkest toe. Daarmee was hij de eerste componist die gezongen tekst in een symfonie opnam.

De tien geselecteerde jongeren worden in aanloop van het concert gecoacht door een team van professionals en treden voor de pauze op. Daarna speelt het NNO Beethoven 9, dit samen met het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) en de solisten Lenneke Ruiten, Karin Strobos, Marcel Beekman en Andreas Wolf. Op de bok staat dirigent Risto Joost.