Portret van Drachten: Yen

DRACHTEN Deze week in het Portret van Drachten Yen (23), ook woonachtig in Drachten.

Het begint the schemeren wanneer ik de 23 jarige studente Yen tegen kom. Ze woont in Drachten maar studeert in Groningen.

Wat maakt je gelukkig?

“Mijn vriend, thuis blijven, games spelen. Ik hou van World of Tanks, dat is op de computer, heel veel tanks en dan moet je de vijandelijke tanks verslaan haha! Ik hou best wel van gamen, toen ik nog klein was speelde ik veel online games en probeerde ik ieder nieuw spel. En als ik het leuk vond dan ging ik dat spelen. Maar ik heb er tegenwoordig steeds minder tijd voor, veel te doen, veel huiswerk. Ik ben uit Vietnam gekomen voor een studie International Communications en ik leer Nederlands. Die studie is dat je leert communiceren in het openbaar, en natuurlijk leer je daar een tweede taal bij. Als ik dit klaar heb dan kan ik bijvoorbeeld in een gemeenschap werken en dan kun je voor hen spreken, of vertalen of je spreekt namens een bedrijf met een ander bedrijf en dan moet je de presentaties doen enzo. Ik wil zelf later graag voor het gemeentehuis werken, dat zou dus ook met deze studie kunnen, of voor de ambassade.”

Is het een moeilijke studie?

“Nou, ik ben nog maar in het eerste jaar bezig, dus het is wel een beetje moeilijk. Ook omdat ik in een andere taal moet leren die niet mijn moedertaal is (dit gesprek voeren we in het Engels). Maar ik denk dat ik in het tweede jaar probeer over te stappen naar Nederlands onderwijs (haar studie word nu in het Engels gegeven). Omdat ik hier nu woon en Nederlands goed is.”

Als je terug in de tijd zou kunnen gaan en iets anders aanpakken, wat zou dat dan zijn?

“Dan was ik hier eerder gekomen, het ding is dat ik best laat met deze studie ben begonnen. In de klas zitten veel jongere mensen, ik ben een van de oudsten. Dus ik zou eerder hier komen.”

Waar moest je hier het meeste aan wennen?

“Omdat ik in de stad woonde was het er altijd druk, veel te doen. Maar hier, zoals het nu is, het is zo stil. Niet veel te doen, en soms mis ik de hitte. In Vietnam is het altijd heet! In Vietnam is het zes maanden regen en zes maanden droog, maar hier regent het elke dag denk ik. Niet de hele dag, meer tien of vijftien minuten, alsof het even gewassen wordt.”