Kwartet blaast nieuw leven in Bach

BEETSTERZWAAG De dorpskerk zat vol, zaterdagmiddag tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Berlage Saxofoon Kwartet. En niet ten onrechte, want het ensemble zorgde voor een prachtig muzikaal festijn.

Het klassieke concert werd verzorgd door de beroepsmusici van het BSQ: Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon, Peter Vigh, altsaxofoon, Juani Palop Tecles, tenorsaxofoon, en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon. Zij brachten vol verve hun nieuwste programma ‘Nieuw licht op Goldberg’.

Ze bewogen zich fraai lichtgevende kubussen en speelden op acht verschillende saxofoons eigen arrangementen van de beroemde Goldbergvariaties van J.S. Bach. Het Berlage Saxofoon kwartet plaatst Bach’s Goldbergvariaties daarmee in een nieuw licht: in een arrangement voor saxofoons en tegen een achtergrond van lichtgevende kubussen blaast het kwartet nieuw leven in dit meesterstuk.

De show was mede opgezet door licht-ontwerper Jurjen Alkema en regisseur Ria Marks (enscenering). De altsaxofonist van het kwartet, tevens ‘huis-arrangeur’, Peter Vigh schreef het geheel nieuwe arrangement op maat. Vigh heeft zelf ook een nieuw stuk gecomponeerd, dat als proloog kerk en publiek opwarmde.