Grapperhaus in gesprek met burgemeester Rijpstra om messenverbod

Minister Ferdinand Grapperhaus gaat met onder anderen burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland in gesprek over de recentelijke incidenten met jonge messentrekkers.

Eind vorig jaar stierf in Drachten Roan Brilstra (16). Hij werd eind december in Drachten neergestoken en overleed later in het ziekenhuis. Een 15-jarige jongen uit Gorredijk en een 14-jarige Drachtster zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

Het incident kwam dinsdag aan de orde in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuur. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden drong aan op een uitbreiding van het messenverbod. Ook in andere gemeenten, zoals Breda en Haarlemmermeer, is er sprake van relatief jonge daders die een mes trekken. ,,Een kind van elf moet met lego spelen. Niet met messen.’’

Lees ook | OM: gemeente kan messen niet verbieden met eigen regels

Grapperhaus voelt eerst niets voor een uitbreiding van het messenverbod in de Wapenwet, herhaalde hij bij monde van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. ,,Dat kan een schijnveiligheid creëren.’’ De minister ziet meer heil in preventie en in een uitbreiding van gebieden waar de politie preventief mag fouilleren op steekwapens.

De minister gaat de komende weken in gesprek met diverse burgemeesters. Dit voorjaar komt hij met een brief naar de Tweede Kamer waarin hij maatregelen voorstelt.

Lees ook LC+ | Indrukwekkende stille tocht voor Roan: 'Geen ouder mag dit meemaken'