Tips voor het onderhouden van je dak

Aangeboden door: HomeDeal

Het onderhouden van je dak is een belangrijke taak als je een woningeigenaar bent. Je wilt namelijk niet voor problemen als lekkages of grote renovaties komen te staan.

Het voorkomen van deze problemen doe je door je dak goed te onderhouden. Voordat je het dak op gaat voor het onderhoud, wil je een aantal dingen voorbereiden. In dit artikel lees je hoe je je voorbereidt en zorgt voor een goed onderhouden dak. 

Zo bereid je je voor

Je wilt niet op het dak staan als het hard waait of het dak nat of bevroren is. Vandaar dat je een aantal opties in je agenda neemt, zodat wanneer het weer niet meezit, je een andere dag kiest. Daarnaast zorg je dat alle schoonmaakspullen zoals schoonmaakmiddel, borstels en doekjes aanwezig zijn. Zorg ook voor je eigen veiligheid door valbeveiliging aan te sluiten zodra je het dak opgaat. Als je het onderhoud snel wilt laten uitvoeren en niet op het weer wilt wachten, is het ook mogelijk om een dakdekker het onderhoud te laten doen. 

Verwijder natuurlijk afval van het dak

Het dak wordt continu blootgesteld aan vocht en lucht, waardoor er vorming van mos en algen plaatsvindt. In kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk, maar wanneer het de ruimte krijgt dan blijft het doorgroeien. Wanneer de hoeveelheid groter wordt en verder in de dakbedekking trekt, groeit ook de kans op lekkages en beschadigingen. Een nieuw dak is nog beschermd door een speciale coating waardoor mos en algen minder snel groeien, maar bij veroudering van je dak neemt dit af. Reinig daarom minimaal één keer per jaar met goede milieuvriendelijke schoonmaakproducten zoals reinigingsschuim. En geef daarna het dak weer een nieuwe coating om nieuwe vorming van mos en algen te voorkomen. 

Leeg je dakgoot

Het legen van de dakgoot is iets wat je niet wilt vergeten. Er komt namelijk een groot deel van het afval van het dak terecht in de dakgoot. Hierdoor stroomt hemelwater minder snel door naar het riool en blijft het water staan in de goot of bij platte daken zelfs op het dak. Wederom vergroot dit de kans op de lekkages en daarom wil je dit voorkomen. Het legen van de dakgoot, doe je door een ladder op te klimmen en met een bezem alles eruit te duwen. Probeer het legen met iemand samen te doen, zodat hij de ladder ondersteunt en deze niet wegglijdt.