129 kinderen 'verdwenen' in de afgelopen tien jaar uit azc Drachten

Uit het asielzoekerscentrum van Drachten zijn de afgelopen tien jaar 129 kinderen ‘met onbekende bestemming’ vertrokken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en voogdij-instelling Nidos, die zijn opgevraagd door NRC.

Afgelopen zomer werd al bekend dat de afgelopen vijf jaar honderden kinderen uit de asielzoekerscentra ‘verdwenen’. De nieuwe cijfers laten gedetailleerd zien uit welke centra ze vertrokken, en dat bijna 140 kinderen verdwenen tijdens hun verhuizing naar het volgende asielzoekerscentrum. Van de meeste vertrokken kinderen is hun huidige verblijfplaats onbekend.

Een deel van de kinderen reist volgens het COA en Nidos waarschijnlijk door naar familie in Nederland of elders in Europa. Maar een onbekend deel valt in handen van mensenhandelaren.

Minderjarigen alleen in Drachten

Drachten is de enige van de vijf Friese azc’s waar alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) worden opgevangen. COA-woordvoerster Jacqueline Engbers bevestigt de cijfers, maar wil er verder geen commentaar op geven. ,,Binnenkort verschijnt er een Kamerbrief over dit onderwerp.’’

Ruim 11.700 alleenstaande minderjarige vluchtelingen vroegen de afgelopen tien jaar asiel aan in Nederland. Ten minste 2556 kinderen vertrokken voortijdig. Het exacte aantal kan hoger liggen, omdat Nidos geen cijfers heeft verstrekt voor de periode 2011 tot en met 2014. De meeste kinderen lopen weg uit opvangcentra in Ter Apel (302) en Oisterwijk (177).