Lezing over Bauhaus in Museum Dr8888

DRACHTEN Kunst- en architectuurhistoricus Huub van der Heijdt komt donderdag 16 januari naar Museum Dr8888 voor een lezing over het Bauhaus (13.30 uur, aanmelden via info@museumdrachten.nl).

Tijdens deze lezing komen alle ins- en outs van het Bauhaus aan bod: zijn ontstaansgeschiedenis, de idealen, de beroemde leraren, de bijzondere gebouwen, de kenmerkende kunstnijverheidsproducten en zijn erfenis. Een erfenis die terug is te zien in de huidige tentoonstelling ‘Bauhaus en Drachten’ die tot en met 29 maart te zien is in Museum Dr8888.

In 1919 werd in Weimar het Bauhaus opgericht. Op deze hogeschool werden lessen over vormgeving en architectuur met elkaar verbonden. Of, zoals oprichter Walter Gropius het verwoordde: ‘Het einddoel van alle beeldende activiteit is de bouw!’ Het Bauhaus was geen kunstacademie, maar gericht op de vormgeving van alle aspecten van het dagelijks leven: van theekopje tot woonhuis. Hoewel de opleiding slechts 14 jaar heeft bestaan, geldt het Bauhaus tegenwoordig als een van de belangrijkste design- en architectuurstromingen van de 20e eeuw.

Huub van der Heijdt studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn specialisatie ligt op het gebied van vroeg 20e-eeuwse kunst- en architectuur, zoals de expressionistische beeldende kunst van Brücke en Blaue Reiter, de architectuur van het Bauhaus en de Groningse kunstgroep De Ploeg. Hij heeft lange tijd als reisleider voor een culturele reisorganisatie gewerkt en begeleidde daarin onder andere kunst- en architectuurreizen naar Duitsland. Na de lezing is er de mogelijkheid aan te sluiten bij de open rondleiding.