Expositie Het Bildt in beeld in De Lawei

DRACHTEN De streek het Bildt in dorpsgezichten, landschappen, portretten en de taal... In hun boek Mooie Plaatsys registreerden fotograaf Baukje Venema en journalist Gitte Brugman de belangrijkste kenmerken van dit bijzondere gebied. De foto’s zijn deels gemaakt met ouderwetse camera’s. Voor De Lawei Beeldende Kunst richtten ze een veelzijdige expositie in over hun Bildtse project.

Venema woont al ruim dertig jaar niet meer in het Bildt, maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met haar geboortedorp Ouwe-Syl. Zij trok er met haar camera’s op uit om te achterhalen waarom zij zo verknocht was aan het gebied. Brugman, van huis uit sociaal-historicus, wilde weten hoe mensen het ervaren om zo afgelegen te wonen. Ze ontmoetten elkaar en besloten hun projecten te combineren.

Boekuitgave wordt expositie

De samenwerking resulteerde in de vierdelige boekuitgave Mooie Plaatsys. De afzonderlijke deeltjes gaan over de vier hoofdonderwerpen: het dorp Ouwe-Syl, het landschap, de mensen en de taal. Al deze vier aspecten zijn vertaald naar een expositie. De beelden zijn te zien via diaprojecties, een film met geluidsfragmenten – gemaakt in samenwerking met Tresoar – en uitvergrote foto’s aan de wand.

Ook is er een kleine camera obscura gebouwd. Daarmee kunnen bezoekers zien hoe de aloude pinhole-techniek werkt waarmee Venema haar verstilde en ‘verouderde’ landschapsfoto’s heeft gemaakt. Het is een vorm van analoge fotografie waarbij geen lens wordt gebruikt. Brugman: „Je kunt er van bovenaf inkijken en dan zie je hoe het beeld van buiten omgekeerd binnen te zien is. Zo kun je ervaren hoe je zonder lens toch van een camera kunt spreken.”

Workshop, rondleiding en een avond vol verhalen en muziek

Er is een uitgebreid randprogramma rond de expositie Mooie Plaatsys. De opening vindt 9 januari vanaf 17:00 uur plaats door Gerard de Jong, editor en eigenaar Bildste post. Belangstellenden kunnen intekenen op een diner na afloop van de opening. Gitte Brugman verzorgt 12 januari een rondleiding. Baukje Venema geeft 2 februari een workshop over de pinhole-techniek. En donderdag 23 januari is een avond met verhalen, muziek en gedichten in het Woudfries, Stellingwerfs en Bildst door Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân, Johan Veenstra en Hein Jaap Hilarides.

De expositie Mooie Plaatsys duurt van 9 januari tot 2 februari.