Finale Fries kampioenschap Tikkertje in Drachten

DRACHTEN Sport Fryslân organiseert samen met 13 gemeenten het Fries Kampioenschap Tikkertje. De finale wordt woensdag 18 december gehouden in iSpace Sports de Waring in Drachten.

Uit dertien Friese gemeenten strijden de winnaars daar om de titel ‘Fries Kampioen Tikkertje’. In de afgelopen periode konden basisschoolleerlingen van deelnemende gemeenten in Friesland zich tijdens voorrondes plaatsen voor de finale. 1000 kinderen uit groep 5 t/m 8 deden hieraan mee. Dit leverde 48 finalisten op die met elkaar gaan strijden voor de felbegeerde titel als ‘Fries Kampioen Tikkertje’.

De finale is in iSpace de Waring. Deze moderne gymzaal wordt ingericht met verschillende obstakels. Iedereen kan tegen elkaar uitkomen, één tegen één. Er wordt gespeeld op tijd. Binnen 25 seconden moet je je tegenstander hebben getikt. In de hal staat een grote secondenteller: een schotklok die afloopt. Als iemand getikt wordt, is het resterend aantal seconden voor de tikker. De loper (de speler die ‘op de vlucht’ is) krijgt het andere deel van de 25 seconden op zijn of haar puntenlijst.

Vernieuwend

Sport Fryslan is altijd op zoek naar nieuwe ideeën om mensen in Friesland in beweging te brengen. Deze interne denktank noemen we het Sportlab. Hier verzamelen we de ideeën en met dé beste ideeën gaan we aan de slag. Het Fries kampioenschap Tikkertje is één van deze ideeën.

De motorische fitheid van basisschoolkinderen tussen 10-12 jaar is in de afgelopen 25 jaar afgenomen. Dit blijkt uit een vergelijking tussen MOPER fitness testscores op kracht, snelheid/wendbaarheid, lenigheid en coördinatie van basisschoolkinderen van nu en 1980. Uit de analyse uitgevoerd door het Mulier Instituut blijkt dat vooral de kinderen die minder vaak aan sport deelnemen, minder vaak buiten spelen en kinderen die overgewicht hebben, minder motorisch fit zijn. Inactieve kinderen met een verminderde motorische fitheid hebben moeite om aan sport- en spelactiviteiten mee te doen en lopen hierbij een grotere kans op sportblessures.

Op zoek

Sport Fryslân is, naast het aanbieden van uitstekend bewegingsonderwijs, op zoek naar die initiatieven die juist deze groep kinderen in beweging kan brengen. Het Fries kampioenschap Tikkertje is een evenement dat nieuw en laagdrempelig is; elk kind kan meedoen.

Bij de reguliere schoolvoetbal- en korfbaltoernooien doen vaak kinderen mee die dit al goed kunnen. Met Tikkertje kan iedereen meedoen en bovendien beleeft elke deelnemer succes aan Tikkertje. Plezier staat tijdens dit evenement centraal.