Bakker Boonstra ontroerd bij afscheid

„Er zijn zo’n 150 mensen geweest om afscheid te nemen van bakkerij Boonstra. Het was echt overweldigend.” Hendrik en Annie Boonstra zijn nog onder de indruk van hun allerlaatste bakkersdag.Het begon allemaal op 2 mei 1992.

URETERP Bakkerij Van der Meulen veranderde twee jaar nadat Offringa was overgenomen, alweer van eigenaar. Henk en Annie Boonstra maakten er in hun bijna 28-jarig bakkerijbestaan een florerend bedrijf van.

„Van der Meulen zat er maar anderhalf jaar, Offringa daarvoor heeft er langer gezeten, zo’n 20 jaar. En wij dus bijna 28 jaar. Maar ja, om gezondheidsredenen kan ik gewoon niet verder”, klinkt het met diepe spijt.

De familie heeft een adviseur ingeschakeld, en een accountant. „We kregen het advies om helemaal te stoppen. Dat was niet mijn bedoeling”vertelt de oud-bakker. Hemzelf meegerekend waren drie bakkers actief en in de winkel nog eens zijn echtgenote en twee medewerksters. „Die vonden het natuurlijk ook jammer”.

Drie zonen

Een overnamekandidaat was er niet in de eigen familie. „Nee, we hebben drie zonen. Maar die verdienen meer dan ik. Tja, het is een mooie bakkerij (aan de Skaolleane-red.), alles rvs, airco, alles was up to date. De machines gaan in de verkoop. .De winkel is al verkocht. Leon de Groot en Dunja hebben hem overgenomen. We wensen hen uiteraard veel succes met voortzetting van de winkel, ze hebben de bakkerij van Appie de Jong overgenomen. De winkel was in zijn geheel compleet te koop, ik wilde graag dat er weer een bakker in kwam.”

„Ik heb het werk altijd met heel veel plezier gedaan. Ik ben nu bijna 64. Ik werkte hier al in het pand, al vanaf mijn vijftiende. Kwam er als schooljongen. Bij de aankoop toen gaf de bank me het voordeel van de twijfel. Wat nou het mooie aan het vak is? Tja, je hebt het, of je hebt het niet. Elke dag heel vroeg op en vroeg naar bed. Als je geen liefde voor het vak hebt, moet je het niet doen.”

Brood was volgens het echtpaar de specialiteit. „Daar waren we heel goed in. We hadden heel veel broodsoorten, en oranjekoek. We maakten eigenlijk alles zelf. Leon bakt ook zelf, hij is ambachtelijk bakker. We verochten veel in omgeving, veel op het industrieterrein langs de A7. Venten heb ik vroeger wel gedaan, maar daar zijn we mee gestopt.”