NJJK nieuwe stijl succesvol voor DZ&PC

DRACHTEN Voor de uit Gorredijk afkomstige Senna Hof zijn de Nederlandse junioren- en jeugdkampioenschappen op de korte baan prima verlopen.

In de tienkamp tussen de 30 beste zwemmers van Nederland in de leeftijdsklasse 12-13 jaar, behaalde Senna de tweede plaats. Vooral op de schoolslag, Senna zijn favoriete slag, maakte Senna wederom grote indruk. De Nederlands Junioren- en jeugdkampioenschappen (NJJK) in Eindhoven zijn drastisch op de schop gegaan. De KNZB heeft de leeftijdsgroepen en de plaatsingsvoorwaarde aangepast. Zo zijn er voortaan 3 leeftijdsgroepen in plaats van 6. Verder vervielen de limieten en ging het om de plaatsing in een klassement per leeftijdsgroep. Voor de jongste leeftijdsgroep was het zelfs een klassement over 10 afstanden: een 10-kamp dus.

De beste 30 uit dat klassement strijden dus op het NJJK op dezelfde 10 afstanden om een goede ranking. De nummers 31 t/m 60 van dat plaatsingsklassement mochten strijden in een 6-kamp. Senna streed in de tienkamp. Dit betekende 1 afstand op de donderdagmiddag en op vrijdag, zaterdag en zondag ieder nog 3 afstanden. Een intensief toernooi, waarbij de dagen dus geheel in het teken staan van eten, slapen en zwemmen. Door een dergelijke tienkamp wil de KNZB de trainers aanmoedigen om vooral allround zwemmers op te leiden. Senna Hof was altijd al een allround zwemmer en dat blijkt ook uit de resultaten. Op de individuele afstanden won Senna de 100 en 200 meter schoolslag, evenals de 400 meter vrije slag.

In de zeskamp waren ook hier twee deelnemers voor DZ&PC: Frouke Ludwig uit Bedum werd 8ste in deze zeskamp en Tieme Wiersma uit Drachten behaalde een paar mooie pr’s, maar het lukte niet om zich te plaatsen in de top 10. In de oudste leeftijdsklasse (16-17 jaar) had Tiemen Jonkman uit Bakkeveen zich geplaatst voor de 50 en 100 meter schoolslag. Het lukte hem niet om de prachtige tijden van twee weken daarvoor (op de regionale kampioenschappen) wederom te verbeteren, maar zeker was het een eer om mee te kunnen doen met de beste 30 van Nederland.

Voor DZ&PC dus een prima toernooi om op terug te kijken. Voor de zwemmers nu zo langzaamaan tijd om zich voor te bereiden voor het lange baan seizoen.