Streep door kunstproject Tútsjend Ark Drachten: te duur, vindt gemeente

Er komen geen driedimensionale kunstwerken te hangen in de Kerkstraat in Woksteeg in Drachten. De gemeente Smallingerland schrapt het kunstproject vanwege de kosten.

‘Tútsjend Ark’ was een project van kunstenaar Loes ten Anscher, die dit voorjaar 98 gereedschappen van Drachtsters voor het kunstwerk fotografeerde. Van vijf daarvan zouden beweegbare objecten worden gemaakt.

Wethouder Marjan Sijperda begrijpt dat het besluit ,,teleurstellend” is voor zowel de kunstenaar ,,als de inwoners van Smallingerland die veel energie hebben gestoken in het project”, schrijft ze in een verklaring.

‘Iets waar mensen trots op zijn’

Ten Anscher is donderdagmiddag over de beslissing geïnformeerd. ,,Ongelofelijk jammer. Ik heb intensief gewerkt om iets voor Drachten te maken wat goed past, en waar mensen trots op zijn.”

Volgens de gemeente was er meer geld nodig voor de technische uitvoering van het kunstwerk dan in de eerste plaats was gereserveerd. Het college van Smallingerland wil niet meer geld bijpassen, omdat de gemeente fors moet bezuinigen.

Omdat er volgens Smallingerland geen alternatieve manieren zijn om Tútsjend Ark te realiseren, wordt het project nu geschrapt.