‘Kunst van het rouwen’ in Karmelklooster

DRACHTEN Theatergezelschap ‘De kunst van het rouwen’ speelt zondag 8 december om 15.00 uur in het Karmelklooster ‘Dan neem je toch gewoon een hond?’.

‘Je weet ook niet hoe je overkomt op anderen. Hoe je je voelt en hoe je eruitziet hoeft niet hetzelfde te zijn. Dus hoe voel je je? Alsof je van een hoogte van zo’n honderd meter ter aarde bent gestort, aldoor bij bewustzijn, en met zo’n klap ‘met je voeten naar voren in een rozenperk bent neergekomen dat je er tot aan je knieën in verdwenen bent, en door de schok al je inwendige organen uiteen zijn gereten en uit je lichaam geperst.

Zo voelt het, en waarom zou het er dan anders uitzien? Geen wonder dat sommigen naar een veiliger gespreksonderwerp willen uitwijken. En misschien mijden ze niet hem en de dood, maar mijden ze jou’ (Julian Barnes)

Aan de hand van twee verhalen vertellen de spelers het verhaal van het verlies van hun geliefde en wat ze allemaal tegenkomen in het soms onbegaanbare landschap van rouw. Daarnaast is er het derde verhaal, dat van ‘de omgeving’, die in het begin luistert, troost en ondersteunt en het wellicht wil oplossen. Maar zelf ook wordt geraakt in eigen (on)vermogen om te gaan met de dood. Dat de dood plotseling kan verschijnen en dat je verdriet niet kunt oplossen. Tja ach, dan neem je toch gewoon een hond?

Spel Mariska van Veenen, Stephanie Hulshof, Lizette Hofsteenge; regie Margreet Blanken, scenografie Sascha van Riel, techniek: Geert Meuffels. Meer info: www.dekunstvanhetrouwen.nl