Beperkt aantal geldautomaten ABN Amro nog open in Friesland

De geldautomaten van ABN Amro in Sneek (Sint Antoniusplein), Leeuwarden (Willemskade), Drachten (Burgemeester Wuiteweg) en Heerenveen (Burgemeester Kuperusplein) zijn nog open.

Dat blijkt uit een overzicht op op de website van de bank.

De overige automaten in Friesland zijn buiten gebruik gesteld. De maatregelen gelden voor een bepaald type flappentap dat de afgelopen maanden regelmatig het doelwit was van plofkraken. Vorige week zijn enkele tientallen al preventief leeggehaald en afgesloten.

Het afsluiten doet de bank om de veiligheid voor omwonenden te kunnen garanderen. Bij plofkraken worden vaak zware explosieven gebruikt die zorgen voor grote schade aan de gevel waarin de automaten hangen.

50 keer slachtoffer

ABN Amro was dit jaar al 50 keer het slachtoffer van een plofkraak. Dit staat in schril contrast met het aantal kraken bij andere grote banken. ING en SNS waren dit jaar nog geen enkele keer slachtoffer en Rabobank slechts drie keer.

Een woordvoerder van ABN AMRO wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen hoeveel geldautomaten in Friesland gesloten zijn. ,,Als service naar de klanten kunnen we niet anders dan op de website melden welke nog wel open zijn, maar we geven zo min mogelijk informatie.''

Waarschijnlijk komen de huidige ABN AMRO-automaten niet meer terug. Alle pinautomaten in Nederland worden nu al geleidelijk vervangen door knalgele geldmaatjes van de gezamenlijke banken.

Lees ook | Banken onthullen eerste geldmaat