Portret van Drachten: Atty

DRACHTEN - In de reeks portretten ditmaal Atty (67) uit Oudega.

Dit is Atty, ze is 67 waardoor ze, zoals ze dat zegt; nu lekker kan lanterfanten. En ze komt uit Oudega.

Laten we snel kijken wat haar gelukkig maakt?

„Het hele leven maakt mij gelukkig, ja ik vind het leven heel mooi. Ik doe ook vaak mee aan openluchtspelen, en dat vind ik dus heel leuk, echt om te doen. En verder vind ik sporten als tennis en zwemmen heel leuk. Dat doe ik dus ook nog, actief. Maar met openluchtspelen is het zo dat hier in de omgeving, hier in Friesland, dat er nog heel veel openluchtspelen zijn. Ik denk dat ik nu een jaar of tien mee doe. En dat houdt in dat je dan een rol krijgt in een openluchtspel. Ik zoek dan altijd een stuk uit wat mij heel aantrekkelijk lijkt, en dan doe je auditie. En als je dan auditie gedaan hebt dan krijg je te horen of je de rol hebt of niet. En dat is altijd wel spannend, en tot nu toe lukt dat nog steeds heel aardig. Dat vind ik dus heel leuk.”

Wat voor stukken trekken je aan, heb je een bepaald genre?

„Dat is vooral gebonden aan het type plaats, ik heb in Hemrik wel meegedaan, volgend jaar doe ik in Burgum mee, ja je hebt echt een verscheidenheid aan onderwerpen. De een was bijvoorbeeld ‘lang en gelukkig’, en dat was dus heel grappig. En volgend jaar hebben we echt in Burgum, daar heb je ‘Schindlers List’ En dat lijkt me heel erg bijzonder, en heel erg heftig. Die film was een heel pittig gebeuren dus ik ben ook heel nieuwsgierig hoe dat in feite verlopen zal. De rol is al wel bekend, maar dit is natuurlijk geen lichtvoetig stuk, dit is heftig!”

Mag je al zeggen wat voor rol je doet?

„Jij mag dat best weten, maar het is misschien beter dat het nog niet in de krant komt” – net op dat moment waait er een papiertje langs; „doe ik dat? Ik pak het snel even op, ik vind het heel vervelend als dat op de grond ligt.”

Was je altijd al bezig met theater?

„Nee, ik heb van oorsprong altijd voor de klas gestaan, dat zit je met omgaan met kinderen, en dat is natuurlijk machtig mooi! Maar ja, er komt ook wel eens wat theater aan te pas want kinderen houden daarvan haha! En ik zat vroeger altijd ontzettend veel in de poppenkast, ja zo’n juf was ik. In de poppenkast ja, thee en koekjes erbij en dat was hartstikke gezellig. Ik heb een geweldige tijd gehad in school, en nu ben ik aan het lanterfanten, dat is heel fijn, en dat vind ik ook heel prettig.”