Gered Gereedschap Wolvega te gast bij Repair Café Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG - Afgelopen zaterdag wandelde Werner Brouwer, vrijwilliger-penningmeester van Gered Gereedschap Wolvega, binnen bij Repair Café Beetsterzwaag op het terrein van zorginstelling Talant. “Wat een prachtige werkruimte”, roept hij blij verrast. Ernestine Glastra neemt hem even mee op een rondje langs de inschrijftafel waar reparaties van klanten worden aangemeld en langs de verschillende reparatietafels: naai-afdeling, ‘elektrische onderzoekingen’, houtspecialist en de computerdeskundige die vandaag op verzoek een klus komt doen. De reparatiemogelijkheden en aanwezige uitrusting spreken hem aan.

„Wij doen in feite hetzelfde werk. Gereedschap dat mensen willen schenken aan opleidingen in ontwikkelingslanden wordt door ons nagekeken en gerepareerd, zodat deze optimaal is voor de scholing van vaklieden ter plaatse. Wij hebben behoorlijk professionele mogelijkheden, en een deel van onze vrijwilligers is vakman/-vrouw. Hier bij het Repair Café is de drempel laag en worden er met veel enthousiasme en inventiviteit spullen gered om nog ingezet te worden. Mooi ook dat bij ons mensen met een beperking vrijwilliger kunnen zijn, en dat het Repair Café onderdak vindt op het terrein van zorginstelling Talant.”

Glunderend vertelt hij dat de ruimte van Gered Gereedschap Wolvega binnenkort ook onderdak hoopt te geven aan een lokaal Repair Café. „Geweldig toch, onze ruimte is niet altijd in gebruik. Nu kunnen we anderen laten delen in ruimte en voorzieningen.”

Grinnikend constateert hij dat er nog wel nagedacht moet worden over veiligheid: „We hebben liever niet dat een klant eventjes uitprobeert waarvoor de knoppen van die indrukwekkende machine toch dienen.”

Prachtig, dat denken in mogelijkheden om de Mienskip te versterken. Maar Werner is niet alleen gekomen voor een praatje. Deze zaterdag heeft Repair Café aan het thema Feestdagen een extra invulling willen geven. Klanten kunnen bruikbaar gereedschap dat werkloos in de schuur ligt schenken aan vakopleidingen in ontwikkelingslanden. Gered Gereedschap Wolvega zal het opknappen en gereedmaken voor verzending in een zeecontainer.

„We verzenden per jaar 6000 tot 7000 kg gereedschap vanuit Wolvega” zegt Werner in zijn dankwoordje. De kosten voor de verzending betalen we uit giften en uit de verkoop van bruikbaar gereedschap dat in de doellanden niet inzetbaar is, zoals tuingereedschap.”

Penningmeester Ernestine Glastra van het Repair Café verrast hem met een bijdrage voor de verzending van een zeecontainer uit opgespaarde fooien. 250 euro vindt een nieuwe bestemming.

Ook een hele stapel ingebracht gereedschap kan hij meenemen naar Wolvega. Zelfs een paar prachtige, nieuwe stukken gereedschap van een basisschool in Ureterp, die te gevaarlijk zijn om door kinderen gebruikt te worden. Werner is er blij mee: „We hebben geregeld zulke prachtige giften. Soms ook van bedrijven die een restpartij uit het aanbod doen. Wat kun je daar de vakopleidingen blij mee maken!”

Een naaimachine die ingebracht wordt, zal Wolvega niet bereiken. Na enige verwarring blijkt een andere klant de koning te rijk dat ze deze mag overnemen. Het koopbedrag wordt ruimhartig aan Gered Gereedschap geschonken. De naaimachine die al eerder binnenkwam gaat wel een verre reis maken.

Belangstelling om als vrijwilliger mee te werken of een gift te doen? Bezoek de websites www.geredgereedschapwolvega.nl of www.repaircafebeetsterzwaag.nl