Vliegen met Piter Pan tijdens de kerstdagen

DRACHTEN - Na de succesvolle kerstmusicals Annie, Oliver en Skrûtsj, koos De Lawei dit jaar voor het verhaal van Piter Pan. De voorstelling is gebaseerd op een combinatie van het originele Peter Pan verhaal en de film Finding Neverland. Traditiegetrouw wordt dit verhaal door regisseurs Wilma Hoornstra en Paul Passchier bewerkt en toegetrokken naar Drachten.

Piter Pan, wie kent hem niet? De jongen die nooit opgroeit. Jildou Jacobi (15) uit Drachten kent hem nu beter dan ooit. Zij heeft dit jaar de rol van Piter Pan gekregen in de eigen familievoorstelling van De Lawei. Maar dit is niet de eerste keer dat ze op het podium staat: Jildou is al sinds haar 9de actief bezig met theater, zang, musical en dans. In de voorstellingen van Paul en Wilma komen al deze disciplines samen. „Ik vind het zo mooi dat we onszelf kunnen ontwikkelen, niet alleen in zang en dans maar ook op persoonlijk niveau.”

Ooit werd ze ontdekt tijdens het educatieproject Jij in De Lawei en is sindsdien een onmisbare ster (met een dijk van een stem) in de familievoorstelling.

Ook Roland Posthuma (40) uit Rottevalle is geen onbekende van De Lawei: vorig jaar was hij o.a. als Hendrik Beerenburg te zien in Skrûtsj. Dit jaar is hij terug als directeur Handsma en als Kapitein Haak. Roland heeft een achtergrond in zang, theater is daar een paar jaar geleden bijgekomen. „Het is een superteam en een geweldige ervaring, ik zou het niet willen missen. Ik kijk het meeste uit naar het moment dat alles er straks staat en er publiek bij komt, dan wordt het allemaal nog veel leuker!”

Een nieuw gezicht binnen de cast is Allis Richardson (16) uit Drachten. Dans is haar passie en dat beoefent ze dan ook al haar hele leven. Toch wilde ze eens iets anders proberen: „Toevallig zag ik de auditie-oproep en toen dacht ik ‘ja, waarom ook niet?’.”

In Piter Pan speelt ze de rol van indianendochter Tigerleelje. „Je werkt met z’n allen naar één doel toe en dat is een hele mooie ervaring.”

De familievoorstelling vloeit voort uit een lange traditie van De Lawei om een eigen voorstelling rondom de feestdagen te produceren. Wilma: „We willen een feelgood-familievoorstelling maken voor jong en oud. Zowel op het podium als in de zaal.”

De voorstelling is voor iedereen verstaanbaar, ook als je geen Fries spreekt. Wel worden er linkjes gelegd naar de geschiedenis van Drachten (en omgeving) en hebben de namen van de personages een Fries tintje gekregen.

Piter Pan staat natuurlijk bekend als de jongen die kan vliegen, maar gaat íe ook daadwerkelijk vliegen? Roland in zijn personage als directeur Handsma: „Er wordt op mijn school niet gevlogen! Dus ik hoop het niet!”

Jildou en Allis zeggen erover: „Alles is mogelijk in Neffenslân… Dus kom het vooral met je eigen ogen bekijken.”

En Paul? Paul weet het zeker: „Wij gaan in ieder geval met z’n allen vliegen, want het wordt prachtig.”

Piter Pan

Kerstmusical Piter Pan gaat vrijdag 20 december in première. De overige voorstellingen zijn 21, 22, 26, 27*, 28 en 29 december te zien. Entree: 22,00 euro; jongeren en kinderen 16,50 euro. www.lawei.nl

* Bij de voorstelling van vrijdag 27 december is een blindentolk aanwezig van Stichting Komt het Zien!