Schaken om FSB-beker

BAKKEVEEN Zaal 6 van Het Convent. Daar spelen wij. Waar ooit nonnen voor de gelovigen zorgden. Eerder doemde de kerk op. Vol verlicht. Imposant.

In de schaakwedstrijd om de FSB-beker is Westergoo (Bolsward) 1 tegenstander van Bakkeveen 1. Wiebe Hoekstra op 1 vandaag. Wilde graag zwart en krijgt wat hij wilde. “Vroeger hoorde je alleen de klokken hier, nu alleen ons nog”, zegt onze gastheer. Gerrit Meppelink geeft al snel een stuk voor de aanval. Dirk Müller is op het droge voordat de partij goed-en-wel is begonnen. Alles wint. Mooi.

‘Wij van Bakkeveen-1 strijden voor de Friese beker en doen nét alsof we die kunnen winnen. Voor eventjes. Ben de Vries worstelt zich door zijn wedstrijd. Kan alle kanten op, daar. De torenklok buiten slaat 10. Wiebe speelt een pion te snel door en ziet zijn dame opgesloten worden. Zijn tegenstander -sterk in remises - zal vandaag meer willen.

Gerrit komt aan de winnende hand met dame en torens. Wiebe strijkt de vlag. Aan de kleine bar beneden kom ik een oude bekende tegen. Die schaakt daar. Ik ben nu ook in Burgum gaan spelen”, zegt hij. Dichter bij huis, zei zijn vrouw. “Ik vind daar gewoon mijn draai niet”, zegt hij. “Niet zo als hier”. Ik snap dat wel. “Wat wil je drinken, Dirk?”, vragen ze. Doe maar een biertje. Voor Gerrit en Ben, waar het op de borden heel spannend is, halen we water. Ben blijft overeind met een minuspion. Lopers van verschillende kleur. Remise. Meer zit er niet in.

Ongemeen spannend bij Gerrit. Een gelijkspel betekent een snelschaak barrage. Voor het verder komen. Het komt er niet van. De diagonalen van zijn tegenstander té machtig. Mat. 1 ½ - 2 ½. We zijn uitgeschakeld. Door de kronkelende straatjes van een oud centrum gaat het huiswaarts. Mistig, inmiddels. Volgend jaar weer. Doen alsof we de beker kunnen winnen.’

Dirk Müller