Kandidaat-kopers van vliegveld Drachten willen het hele gebied, niet een klein stukje

De partijen die vliegveld Drachten mogelijk willen overnemen, doen dat alleen als het terrein niet in stukken wordt opgeknipt.

Dat laatste is een wens van de gemeenteraad van Smallingerland. Die wil zijn invloed op de airstrip niet verliezen. Zo zou de gemeente ook vetorecht moeten krijgen bij belangrijke veranderingen.

Maar voor bijna alle kandidaten met wie de gemeente overnamegesprekken voert, is dat onbespreekbaar. Als zij het vliegveld niet in zijn geheel kunnen kopen, ,,stappen ze uit”, schrijft het college aan de raad.

Lees ook | Vliegveld Drachten in losse kavels verkocht

En zo lijkt Smallingerland weer terug bij af. In april stelden burgemeesters en wethouders voor om het vliegveld van de hand te doen. Een amendement van de ELP wijzigde dat in een verkoop in losse kavels. Het college onderzocht deze zomer de mogelijkheden en concludeert nu dat dit niet haalbaar is. Het voorstel aan de raad is dus weer om de airstrip te verkopen, nu nadrukkelijk in zijn geheel.

De ‘wisselvalligheid’ van de gemeente in het vliegveld-dossier en de tijd die het kost om tot een besluit te komen, wekt verbazing en irritatie bij de overnamepartijen. Er zijn hierdoor al partijen afgehaakt, aldus het college.

Niemand ziet mogelijkheden voor een rendabel zonnepark of een grasbaan in plaats van de huidige asfaltbaa/ Dit zijn punten die de gemeenteraad voorstond of wilde laten onderzoeken.

De komende weken spreekt de raad weer over het vliegveld. Het college zet de boel op scherp. Als de verkoop mislukt, komt er een voorstel om het vliegveld te sluiten.