‘Verhuurster’ wist niks van wietplantage op bovenverdieping

Een 27-jarige inwoonster van Drachten ontliep woensdag een forse ontnemingsvordering van ruim 59.000 euro. Politierechter Chris Beuker oordeelde dat er geen bewijs was dat de vrouw actief betrokken was geweest bij een wietplantage in een woning aan de Vlasakkers.

De woning stond weliswaar op naam van de verdachte, maar het bewijs ontbrak dat zij ook daadwerkelijk had meegeholpen aan de hennepkwekerij die de politie eind april had aangetroffen, vond de rechter. In drie verschillende ruimtes op de bovenverdieping stonden 505 wietplanten. De vrouw had de woning in juni vorig jaar gehuurd. Ze wilde gaan onderverhuren. Via haar vader in Albanië kreeg ze de naam van een man die daar wel oren naar had.

Vervolgens was de vrouw volgens eigen zeggen nauwelijks meer in de woning geweest, ze verbleef meestal bij een vriendin in Rotterdam. Tot een week voor de politie-inval zou ze niets van de wietplantage hebben geweten. Uit angst voor de huurder durfde ze niets tegen de politie te zeggen. De rechter ging ervanuit dat de vrouw wel degelijk wist wat er aan loos was. ,,Ik denk dat u het wist en gewoon de ogen heeft dichtgedaan”, aldus Beuker.

De rechter kon echter niet bewijzen dat de vrouw heeft meegeholpen met het opbouwen van de plantage en het opkweken van de plantjes. Dat had tot gevolg dat ook niet bewezen kon worden dat ze geld heeft verdiend met de verkoop van de wiet. De ‘Plukze’-vordering werd afgewezen. De vrouw kreeg een werkstraf van 60 uur plus 60 uur voorwaardelijk.

De vrouw heeft volgens de reclassering een laag IQ. Omdat ze makkelijk beïnvloedbaar zou zijn, komt ze onder toezicht van de reclassering. Ze moet inzicht geven in haar financiën en in de personen waar ze mee omgaat. Verder zal ze ambulante woonbegeleiding krijgen als de reclassering dat nodig vindt.

De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De vrouw is bezig de rekening van Liander – ruim 5200 euro – af te betalen.