Zeldzame melanistische veldmuis gevonden bij jachthaven De Veenhoop

Onderzoekers van John Melis Ecologie vonden in november een zeldzame melanistische veldmuis bij jachthaven De Veenhoop tijdens een monitoringsprogramma voor waterspitsmuizen.

Een melanistische muis heeft een genetische afwijking waardoor hij veel donker pigment produceert. Een veldmuis is normaal bruin van kleur, maar deze muis heeft een volledig diepzwarte vacht. Eerder werd in 2016 op bijna dezelfde plek een zwarte dwergmuis gevonden door de onderzoekers.

De muizenonderzoekers vonden de muis 9 november bij de jachthaven. ,,Het is een zeer zeldzaam verschijnsel’’, benadrukt ecoloog John Melis. ,,Het kan wel zo’n 10 tot 20 jaar duren voordat er weer eentje gevonden wordt.’’ Voor een onderzoek naar waterspitsmuizen hebben de onderzoekers op negen locaties bij het Polderhoofdkanaal vallen uitgezet. ,,In de vallen doen we hooi en voer, we laten ze eerst een weekend open staan zodat de muizen kunnen wennen aan de ‘snackbar’. Daarna zetten we ze op scherp zodat ze dichtvallen wanneer er een muis in loopt.’’

Door weer en wind

De onderzoekers waren totaal verrast toen ze het dier vonden. ,,Om muizen te vangen loop je door weer en wind door de regen te banjeren naar de val. Een collega van mij noemt het ‘een cadeautje’ wanneer er een muis in de val zit’’, vertelt Melis.

Het valt niet te achterhalen of het toeval is dat er twee melanistische muizensoorten op 10 meter afstand van elkaar zijn gevonden. ,,De evolutie bestaat uit rare dingen. Er zijn natuurlijk veel meer zwarte muizen, maar niet elke muis loopt in een val.’’ De muis was volgens Melis ,,perfect’’. ,,Hij gedroeg zich zoals een muis in gevangenschap zich zou gedragen. Normaal laten we de muizen meteen weer vrij, deze hielden we iets langer vast om hem bij daglicht te bekijken.’’ De melanistische veldmuis is later vrij gelaten.