Man uit Drachtstercompagnie 90 dagen cel in voor mishandeling vader

Een 43-jarige inwoner van Drachtstercompagnie moet 90 dagen zitten omdat hij begin september zijn vader heeft mishandeld. Politierechter Klaas Bunk legde bovenop die onvoorwaardelijke celstraf nog eens 90 dagen voorwaardelijk op.

De verdachte wilde twee tientjes hebben voor een nieuwe fietsketting. Toen zijn vader weigerde het geld te geven, ontstond er wat duw- en trekwerk waarbij de zoon zijn vader een drukker zou hebben gegeven. Ook zou hij zijn vader hebben geslagen. Vervolgens haalde hij 26 euro uit de broekzak van zijn vader.

Ontbrekende klacht

De officier van justitie had de man ook gedagvaard voor de diefstal van het geld, waarbij geweld zou zijn gebruikt. Door een juridisch foutje werd de verdachte op dat punt vrijgesproken. Omdat het delict is gepleegd door een familielid, moet de aangifte vergezeld gaan van een klacht. Dat was hier niet gebeurd.

De officier had zes maanden cel geëist. De verdachte heeft een verstandelijke beperking en de reclassering weet niet goed wat ze met hem aan moet. Volgens de reclassering mist de man de vaardigheden om zich in het leven staande te houden. Er waren contacten met de GGZ, maar omdat de man in de cel zit, zijn die gestopt. Hij zou eigenlijk hulp moeten krijgen, maar daar verzet hij zich tegen. Werkstraffen zijn al een paar keer mislukt.

‘Gewoon afstraffen’

De reclassering adviseerde om hem maar gewoon af te straffen. Advocaat Ad Speksnijder vond de 74 dagen die de man nu al in voorlopige hechtenis heeft vastgezeten meer dan genoeg. Volgens Speksnijder had zijn cliënt ook gewoon recht op het geld omdat hij en zijn vader een gezamenlijk inkomen hebben. ,,Het geld kwam uit de huishoudpot’’, aldus de advocaat. De man wil eigenlijk terug naar zijn vader, maar dat vond de reclassering geen goed idee.