Ook Tytsjerksteradiel treft tijdelijke PFAS-regeling

Ook Tytsjerksteradiel treft een tijdelijke maar onduidelijke PFAS-regeling. Dat is de uitkomst van alweer het tweede spoeddebat over de crisis die het grondverzet treft.

De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van Noardeast-Fryslân. Die maakte het vervoer van grond en zand vorige week al mogelijk met een zogeheten schone-grondverklaring.

Wat daar kan, moet ook hier kunnen, was de gedachte in Burgum. Dus volgde daar donderdagavond opnieuw een spoeddebat. De motie die het vorige week niet haalde, was nu aangepast naar het voorbeeld van Noardeast.

De herkansing, aangevraagd door de Partij voor de Boeren, had succes. De raad nam de motie met unanieme stemmen aan. Daarmee leken de raadsfracties, die eind vorige maand nog met elkaar overhoop lagen, over hun eigen schaduw heen te stappen.

Wel is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de motie. Wat betekent het precies, zo’n schone-grondverklaring? ,,Volgens mij moet het beter geduid worden’’, zei wethouder Andries Bouwman voor de stemming.

Jantsje van der Veen-Zeilstra van coalitiepartij ChristenUnie was het daar mee eens. ,,Us ûndernimmers hawwe der neat oan. Mar der stiet ek neat yn wêr’t wy it net mei iens binne, dus stypje wy de moasje.’’

Verder is een motie aangenomen die het college oproept om in kaart te brengen waar PFAS precies in de grond zit. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke verspreiders van de schadelijke stoffengroep, zoals brandweerschuim, kunstgras en strooizout.