Tine vertelt tijdens Verhalenavond

HOORNSTERZWAAG Tine Bijstra uit Hoornsterzwaag vertelt vrijdag 15 november het verhaal van haar vader op de Friese verhalenavond.

In alle wateren gewassen; Wês earlik en bliuw nijsgjirrich, dan krigest in moai libben, krekt als ik. (Wees eerlijk en blijf nieuwsgierig, dan zul je een mooi leven hebben net als ik.) Tijdens Verhalenavond ontmoeten velen elkaar elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren.

Tine Bijstra vertelt uit de verhalenbundel van haar vader J.J. de Vries uit Hoornsterzwaag en doet dit vlak bij huis, bij de buren, in het gebouw van de vrijmetselaarsloge, vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en koffie of thee staan klaar.

Het gaat om een autobiografisch verhaal over haar vader J.J. de Vries uit Hoornsterzwaag, waarin niet alleen de typische familietrekken naar voor komen, “It is ek yn lytse skiednis oer de lânbou en de minsken út disse omkriten”.

Verhalenbundel

Over Jan de Vries; het was al lang mijn bedoeling geweest iets over mijn leven te schrijven. Dit resulteerde uiteindelijk in deze verhalenbundel. In eerste instantie heb ik gedacht mijn verhalen enigszins te romantiseren. Maar dat doe ik toch maar niet. Insiders weten wel iets van mij, maar het gros weet het fijne er natuurlijk niet van. Sommigen zullen het wel wat vreemd vinden, maar ik schaam mij er niet voor en durf het daarom aan.

Anderen zullen het begrijpen en waarderen. Ik hoop in ieder geval dat onze nazaten het op prijs weten te stellen. Ik ben wel wat een excentriekeling en heb nogal een hectisch leven achter de rug. Toen ik jong was, voorspelden mijn vrienden, dat ik de veertig niet zou halen, toen dat wel lukt was hun visie “hij wordt geen vijftig”. Terwijl ik dit schrijf ben ik reeds bij tachtig aangekomen.