Rosita da Lima wil winkeliers en kunstenaars samenbrengen

Oosterwolde - Rosita da Lima hoopt ondernemers en kunstenaars enthousiast te krijgen om kunst in winkeletalages te exposeren. De inwoonster van Wijnjewoude heeft zelf de eerste aanzet gegeven.

Twee kunstwerken van Da Lima (57) hangen in de etalage bij Witpeerd Optiek in Oosterwolde. ‘Witpeerd is mijn opticien. Tijdens een bezoek kwam het idee ter sprake kunst in de etalage tentoon te stellen. Inmiddels hangen twee ingelijste tekeningen van mij in de etalage. Toen bedacht ik me ‘s nachts dat ik daar meer mee wil doen. Wat zou het toch leuk zijn als ondernemers en kunstenaars in Ooststellingwerf, maar ook in Opsterland en Smallingerland hier wat voor voelen.’

Ogen van complete gezin

Da Lima heeft zich gespecialiseerd in het met kleurpotlood tekenen van ogen. Dit doet ze in opdracht. ‘Ik heb een ooit het oog van een meisje uit Leeuwarden getekend. De ouders vonden dit zo mooi dat ze vroegen of ik de ogen van het complete gezin plus de katten wilde tekenen. Hartstikke leuk natuurlijk.’ Ook is Da Lima fotografe. Met haar natuurfoto’s exposeert ze permanent in Nieuw Allardsoog in Bakkeveen met als thema ‘Door het oog van Rosita da Lima.’ Tevens exposeert ze momenteel in het Witte Kerkje in Hemrik.

Da Lima tekent altijd maar 1 oog. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door de ronde kijkers. ‘Het beheerst mijn leven. Vroeger tekende ik al ogen in mijn agenda. Ik heb een half jaar online een tekencursus gevolgd, maar daar was ik wel klaar mee. Toen kwamen de ogen weer in beeld.’

Bij Witpeerd hangen prints van de originele tekeningen. Witpeerd heeft de prenten laten inlijsten. De kunstwerken hangen enkele weken in de etalage. Rond kerst vult de eigen etaleur van de opticien de etalage.

Positieve reacties

Da Lima hoopt dat winkeliers het initiatief van Witpeerd overnemen. ‘Ik heb al diverse positieve reacties gehad. Als er voldoende ondernemers enthousiast zijn, komen kunstenaars in beeld. Ik ken veel kunstenaars, maar ze kunnen mij ook benaderen. Ik richt me vooral op kunstenaars die nog niet zoveel bekendheid hebben in de regio. Alle kunstvormen zijn welkom.’ Da Lima wil bij genoeg animo met een boekje langs ondernemers. In het boekje staan voorbeelden van kunstwerken. Winkeliers kunnen dan een keuze maken welke werken zij in de etalage willen.

Ondernemers en kunstenaars kunnen zich aanmelden via www.rositadalima.nl of rosita1362@hotmail.com