Twarres terug bij Liet

LEEUWARDEN Twarres is vrijdag 15 november in poppodium Neushoorn in Leeuwarden special guest op het Friese songfestival Liet. Samen met strijkers van het Fries Jeugd Orkest speelt Twarres opnieuw Wêr bisto, in bijna dezelfde bezetting als 20 jaar geleden.

In 1999 won Mirjam Timmer met haar toenmalige zangpartner Johan van der Veen de publieksprijs tijdens het Friese songfestival. Nu zorgt ze samen met haar nieuwe muzikale wederhelft Kristian Dijkstra voor een historische opening van Liet 2019. ,,Het is voor het eerst dat we Wêr bisto weer gaan spelen met strijkers. Nu met de nieuwe lichting van het Fries Jeugd Orkest’’, aldus Mirjam Timmer. ,,We hebben er heel veel zin. Het wordt een mooi feestje.’’ De arrangementen voor violen en cello zijn opnieuw geschreven, want de oude waren zoekgeraakt. Samen met dirigent Theo Brouwer van het Fries Jeugd Orkest zijn de violisten en cellist bij elkaar gezocht.

Mirjam Timmer hoopt dat het een magische avond wordt. ,,Natuurlijk hadden we graag gewild dat Johan erbij zou zijn geweest. Maar vanwege zijn ziekte lukt dat niet meer. Gelukkig mengen de stemmen van Kristian en mij heel goed. We zien het ook als een cadeautje van ons aan Liet.’’ Aan de finale van de songcontest van Liet doen vrijdag tien acts mee. De finalisten zijn door een selectiejury en het Friese publiek aangewezen. ,,Het deelnemersveld bestaat dit jaar verrassend uit veel bands’’, aldus juryvoorzitter Anneke Holwerda. ,,De singer songwriters hebben niet meer de overhand zoals voorgaande jaren wel het geval was.’’

Naast de finale en Twarres heeft Liet ook een nieuw cross-over programma, waarbij bekende Friese acts zich naast eigen werk wagen aan de Friese taal. Dit onderdeel levert spannende combinaties op: Broken Brass Ensemble samen met Ed Lip en Aart Lus, Marcel Smit en Leonard Ford, Woe Blind Birds en operazangers Elizabeth Kooy en WIEBE samen met Esther de Jong. Tickets voor Liet zijn verkrijgbaar via www.liet.frl en www.vanplan.nl. De finale begint om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur.