Twee keer niet komen opdagen voor de belbus? Dan komt Jobinder niet meer langs

Voor de tweede keer in 3 maanden tijd niet komen opdagen voor de belbus? Dan komt Jobinder in vervolg niet meer langs.

Dat staat in het evaluatierapport van de vervoerscentrale die het leerlingen- en wmo-vervoer regelt in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Eind augustus is de maatregel al ingevoerd. Daarmee hoopt Jobinder het huidige ‘no show’-percentage van rond de 7 procent terug te dringen.

De vervoerscentrale kende in 2018 een moeizame start met veel klachten door lange wachttijden. Maar inmiddels heeft Jobinder de zaken beter op orde, blijkt uit het rapport.

Lees ook | Rommelig begin ‘nieuwe’ taxi’s NO-Friesland: leerlingen niet opgehaald

In 2018 werd de klanttevredenheid nog beoordeeld met een 7,7. Inmiddels is dat cijfer gestegen naar 8,1 over het eerste halfjaar van 2019.

Tegelijkertijd is het aantal klachten per duizend ritten volgens de cijfers teruggelopen. In 2018 was dat 3,2, en in de eerste helft van 2019 nog maar 0,89.

Vanuit de samenwerkende gemeenten klonk in het begin veel kritiek op Jobinder. De ergernissen zijn wederzijds, valt nu op te maken uit het rapport.

‘We zien dat gemeenten moeite hebben met het loslaten van hun oude rollen en taken’, staat er te lezen. Verder zou de besluitvorming te traag verlopen. ‘Hierdoor lopen efficiëntieslagen vertraging op.’

Lees ook | Wethouder: ‘Lek boven bij nieuw taxivervoer leerlingen Noordoost-Friesland’

Overigens verwacht Jobinder dat ‘doelgroepen’ in de toekomst meer gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Dit komt deels door de Voor Elkaar-pas. Daarmee kunnen mensen met een wmo-indicatie voordeliger reizen.

Maandag 18 november om 18.00 uur wordt de evaluatie besproken in het gemeentehuis in Kollum. Aanwezig zijn onder meer Statenleden en raadsleden uit gemeenten in Noordoostelijk Friesland.