'Dit is Drachten' spot met de middelmaat

Drachten is best middelmatig. Dat was zaterdag de slotsom van Dit is Drachten in De Lawei.

Daarin gingen Marcel van Roosmalen, Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries op zoek naar het volkskarakter van de inwoners van Drachten. Dat gebeurde aan de hand van foto’s, geschoten door fotograaf Van der Burg. Die had zich overdag met fototoestel schuilgehouden in de Tuindorado en op straat.

Door de zoeker viel zijn oog op wat hij ook wel een heilige drie-eenheid noemt. De kliko, de PTT-bus en HOME in witte letters achter de ramen (in Drachten afgewisseld met THUS). Verder was er een meerkeuzelijst. Zo leerden de 119 toeschouwers dat ze meer aan seks deden dan het Nederlands gemiddelde. De meeste stemmen gingen naar vaker dan eens per week.

Hoogtepunt was misschien wel de pizzabezorgtest. Een pizzeria werd gebeld, die nog tijdens de voorstelling twee margherita’s en een blikje cola kwam bezorgen. Uitverkorene was bezorger Lars van Pizzaioli, die zichtbaar verbluft de zaal betrad. Applaus viel hem ten deel. Zijn eindtijd: 13 minuut 20, goed voor een stevige plek in de top 5.

Wie ook verscheen op het podium was wethouder Marjan Sijperda van Smallingerland. Vooral de quiz viel haar moeilijk. Zo noemde ze Boarnsterhim als een van de 11 steden en dacht ze dat de berenhap de meest gegeten snack was. Maar de wethouder kwam ook met een onthulling. Haar ‘stad’, zoals ze die met nadruk noemde, krijgt een leus. Drachten Innovatieve Cultuurstad.

Hoe ze Drachten trouwens zou omschrijven in drie woorden? Durf en turf. Inderdaad, drie woorden. Columnist Van Roosmalen vatte de avond in zijn slotwoord als volgt samen. ,,U heeft vanavond geklapt en gelachen om uw eigen middelmaat.’’

Woensdag staan de drie mannen in De Harmonie. Dan ligt de provinciehoofdstad onder de loep onder de titel . Pizzabezorgers, opgelet!