Van der Valk Drachten: nieuwbouw minder hoog, pyramide verdwijnt

Van der Valk in Drachten heeft zijn uitbreidingsplannen aangepast. Het nieuwe deel wordt 27 meter hoog en komt vóór het huidige hotelcomplex.

De gedeeltelijke nieuwbouw herbergt straks de entree en het restaurant, een zalencomplex op de eerste verdieping en daarboven vijf etages met zo’n 70 kamers.

De eerste plannen gingen vorig jaar nog uit van een 50 meter hoge toren van tien verdiepingen. Van der Valk moest van de directie op deze plek weer een blikvanger worden, goed zichtbaar vanaf snelweg A7.

Voor deze nieuwbouw zouden de bowlingbaan en de oudste hotelvleugel met 48 kamers worden gesloopt.

Lees ook | Van der Valk wil slaaptoren in Drachten

Dat gebeurt nu niet, al verdwijnt wel de beeldbepalende pyramide bij het huidige hoofdgebouw. Een van de redenen voor verplaatsing van de nieuwbouw is dat er geen overeenstemming kon worden bereikt met het Bowlingcentrum, zegt hoteldirecteur Tjomme Langebeek.

Dat het nieuwe deel minder hoog wordt hangt volgens hem samen met de bouwkosten en de praktische nadelen van een hoge toren voor gasten en personeel. ,,Maar evengoed zijn we zo straks vanaf de snelweg goed zichtbaar. Zeker met de reclame-uiting.” De Van der Valk-toekan komt of in de geveltop van het gebouw, of op een aparte mast.

Mede vanwege de hoogte is er een nieuw bestemmingsplan nodig. Bij geen bezwaar kan de bouw in het voorjaar beginnen.