Vytautas Kumža wint Hellinga kunstprijs

BEETSTERZWAAG De 8ste Sybren Hellinga Kunstprijs is zondag uitgereikt aan beeldend kunstenaar Vytautas Kumža.

Dit werd bekend gemaakt door de jury, die bestond uit Peter van der Es (initiator Unfair, Amsterdam), Nathalie Hartjes (directeur MAMA, Rotterdam), Milena Naef (winnaar van de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs) en Louwrien Wijers (beeldend kunstenaar). De andere genomineerden voor deze prijs waren Caz Egelie, Alina Lupu, Samuel Otte en Natalia Papaeva.

Uit het juryrapport: “Vytautas Kumza maakt pakkende beelden, hij onderzoekt een gelaagdheid van texturen, oppervlaktes en dimensies. Met deze presentatie in SYB komen werken samen die voorbij hun beeldende kwaliteiten ook een interesse in constructie en deconstructie tonen – zelfs in letterlijke zin, waarin de stickers van bouwbedrijven, de losse architecturale elementen naast de foto’s ons vragen stellen over de plaats van het beeld versus het bouwwerk.“

De Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit een geldprijs van 3.000 euro en wordt iedere drie jaar uitgereikt aan een recent afgestudeerde kunstenaar. Dit jaar zonden 115 kunstenaars hun werk in. Deze aanmeldingen werden door de programmeringscommissie van SYB teruggebracht naar een longlist van 25 aanmeldingen, waaruit de jury vervolgens de genomineerden en de uiteindelijke winnaar selecteerde.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt mogelijk gemaakt door de Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland, en mediapartner BK-informatie.