Wolkers in de bieb Gorredijk

GORREDIJK Op 1 november ging de grootste bibliotheekcampagne van Nederland van start: Nederland Leest, met dit keer aandacht voor duurzaamheid én een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers, getiteld Winterbloei.

Deze bundel geeft de Bibliotheek Zuidoost Fryslân (BZOF) tijdens Nederland Leest cadeau aan al zijn bezoekers. Daarnaast vinden er in het hele land diverse activiteiten plaats rondom duurzaamheid, BZOF organiseert 9 november een Duurzaamheidscafé in bibliotheek Gorredijk.

De geschenkbundel Winterbloei is een bloemlezing van dagboekfragmenten, gedichten, verhalen en foto’s van Jan Wolkers. Een aantal van deze verhalen zijn nooit eerder gepubliceerd. Biograaf en schrijver Onno Blom (De Bezige Bij) stelde deze bundel samen en schreef het inleidende essay. De verhalen van Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff) en Nederland Leest ambassadeur Ronald Giphart (De Bezige Bij) schreef het voorwoord. Zowel leden als niet-leden krijgen de geschenkbundel tijdens Nederland Leest BZOF cadeau zolang de voorraad strekt.

Duurzaamheidscafé

Tijdens Nederland Leest organiseert Bibliotheek Zuidoost Fryslân een Duurzaamheidscafé op zaterdag 9 november in de bieb van Gorredijk aan de Schansburg 1 tussen 14 en 16 uur. Lokale duurzame ondernemers en organisaties presenteren zich en vertellen wat zij doen op het vlak van duurzaamheid.

Zo zijn er standjes van boekwinkel Planteyn uit Gorredijk, Biosintrum Oosterwolde, De Jong IJs uit Gorredijk, Anita’s tuin uit Oldeholtwolde en laat Sytske Rintjema van It Fryske Gea zien wat iedereen in de tuin voor insecten kan doen. Er is ruimte voor inspiratie, discussie en inspiratie. De presentatie is deze middag in handen van Klaas Jansma. Opgave mag per mail naar m.vandermeer@bzof.nl of aan de balies van de bibliotheken in Zuidoost Fryslân: Appelscha, Beetsterzwaag, Gorredijk, Haulerwijk, Noordwolde, Oosterwolde, Ureterp, Wolvega. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.