Duurzaamheidscafé in bieb Gorredijk

GORREDIJK Op 9 november is het Duurzaamheidscafé in de bibliotheek van Gorredijk. Duurzaamheid, dat is dit jaar het thema van de campagne Nederland Leest.

Overal in het land vinden activiteiten rond dit thema plaats in bibliotheken. De BZOF (Bibliotheek Zuidoost Fryslân) organiseert een Duurzaamheidscafé met deelname van lokale duurzame ondernemers en organisaties. Zij presenteren hun bedrijf of organisatie en vertellen wat zij op het vlak van duurzaamheid al doen of nog van plan zijn. Journalist Klaas Jansma verzorgt de presentatie. Doel is om elkaar te inspireren, informeren en samen te discussiëren over het thema onder het genot van een kopje koffie of thee.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is de drijvende kracht achter de nationale leescampagne Nederland Leest. Doel is de bevordering van het lezen en het met elkaar in gesprek gaan over het thema, dat dit jaar dus duurzaamheid is. In het hele land kunnen zowel leden als niet-leden bij de bibliotheek in de maand november een gratis boek ophalen zolang de voorraad strekt. Het boek van dit jaar heet Winterbloei. Onno Blom selecteerde voor een deel nog niet eerder gepubliceerde verhalen van Jan Wolkers over zijn tuin. Het voorwoord is van Ronald Giphart en de teksten van Wolkers zijn afgewisseld met columns van Aaf Brandt Corstius over haar idee van duurzaamheid.

Generaties

De BZOF is actief in de gemeenten Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf, vandaar dat de ondernemers en organisaties ook uit dit gebied komen. Bedrijf De Jong IJs uit Gorredijk is aanwezig. Duurzaamheid is in dit bedrijf geen modewoord, maar structureel onderdeel van het bedrijfs-DNA. Zij richten zich niet op de korte termijn, maar denken in generaties. Dit maakt het investeren in duurzaamheid ook mogelijk bij elke stap van hun groei.

Boekhandel Planteyn komt met een boekenstand. Bibliotheek en boekhandel verzorgen samen het aanbod van boeken in de samenleving en trekken regelmatig samen op als het om boeken, leesplezier, kennisbevordering en culturele activiteiten gaat.

Directeur Petra Boorsma is in het Duurzaamheidscafé te vinden met informatie over het Biosintrum in Oosterwolde. Dit gebouw van 1.000 vierkante meter vloeroppervlak zit boordevol innovatieve systemen en toepassingen op het gebied van verwarmen, ventileren en isoleren om zo duurzaam mogelijk te kunnen functioneren. Partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid maken volop gebruik van de congreszaal, kantoren, studieplekken, collegezaal, flexwerkplekken en laboratorium.

Onbespoten

Anita Mulder uit Oldeholtwolde biedt met haar bedrijf Anita’s tuin onbespoten groente uit eigen tuin en de regio. Haar winkel is iedere zaterdag geopend van 9 uur tot 12 uur. Bezoekers zijn dan ook van harte welkom om op de tuin te komen kijken. Volgend jaar doet Anita’s tuin mee met een project om scholen te ondersteunen in hun lesprogramma over gezond leven en voedsel. Basisschoolkinderen komen dan kijken en proeven op de tuin. Behalve Anita is ook Sytske Rintjema van It Fryske Gea aanwezig. Zij deelt tips en achtergronden over wat u in uw tuin kunt doen voor de natuur.

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In Gorredijk op 9 november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek. Deelname is gratis. Opgave via m.vandermeer@bzof.nl of aan de balie.