Verhalenavond: genoeg om te vertellen en naar te luisteren

Surhuisterveen - Heel Friesland ontmoet elkaar vrijdagavond 15 november in de winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, op scholen, bij verenigingen en bedrijven. Ook in deze regio zijn inmiddels diverse verhalen aangemeld.

De Verhalenavond was in 2017 de start van LF2018 en wordt nu voor de het tweede achtereenvolgende jaar gehoudne in heel Friesland. Iedereen met een verhaal, particulier of organisatie, kan dat vertellen op een zelf te kiezen locatie. En aan die oproep is veel gehoor gegeven, zo blijkt uit een tussenstand. Een kleine maand voor het evenement stond de teller provinciaal op 120 locaties. Het aantal verhalen dat te beluisteren is tussen 19.00 en 22.00 uur ligt nog een stuk hoger. ,,Op diverse locaties zijn meerdere verhalen te horen”, legt David Lelieveld van de organisatie uit.

Huiskamer

Zowel de aangemelde vertellers als de vertellocaties zijn heel verschillend. Van het provinciehuis tot ‘Smûke ferhalen’ in Eastermar. ,,De huiskamer spant de kroon; zo’n veertig procent van de huidige aanmeldingen is particulier. Musea doen ook weer in grote getale mee. En het aantal kerken en horecagelegenheden groeit gestaag. We merken ook dat scholen - basisscholen houden ’s middags Ferhalefjoer - en bedrijven enthousiast raken’’, zegt Lelieveld.

Verhalenavond is een gratis programma-onderdeel van LF2028. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Pier21 en Museumfederatie Fryslân. Aanmelden als verteller kan tot een uur voor aanvang op verhalenavond.nl. ,,Maar het is natuurlijk slimmer om dat eerder te doen, dan zullen meer mensen je verhaal opmerken op de website, de plek waar alle verhalen en locaties in kaart worden gebracht voor het publiek. Bovendien is er voor iedere verteller een raamposter, ook die wil je natuurlijk zo lang mogelijk laten zien.” Op www.verhalenavond.nl zijn alle verhalen te zien die zijn aangemeld.

Atelier Tame Hoekstra

In hun Atelier Tamme Hoekstra aan de Gedempte Vaart 40a in Surhuisterveen houden Tamme en Uilwie Hoekstra de verhalenavond voor Surhuisterveen. Naar aanleiding van het thema van dit jaar ‘Als stenen konden spreken’ gaat kunstenaar/verteller Tamme Hoekstra een drie-tal verhalen vertellen, die een relatie hebben met stenen of steen in het algemeen. In Het stenen hart wordt verteld over een jongeman die in ruil voor roem en rijkdom zijn hart (gevoel) verspeelt en daarvoor in de plaats een stenen hart krijgt. Hij wordt hierdoor hardvochtig en gevoelloos. Door een list krijgt hij zijn hart terug. In het verhaal De wondervogel spelen een mysterieus eiland met edelstenen en de wondervogel een grote rol. Tussen 19.00 en 22.00 uur zijn er drie vertelsessie van elk ongeveer 45 minuten, die steeds beginnen op het hele uur. De verhalen worden verteld in de galerie, waar op dit moment een expositie is van de Feanster kunstenaar Folkert Faber. De toegang is gratis.

Paviljoen MeM

In Paviljoen MeM aan Egypte 16A in Buitenpost is It ferhaal fan it moment. Waar dit verhaal over gaat heeft te maken met wat er leeft bij de gasten, wat er is in het moment en dat hangt af van de situatie. Kortom: het verhaal ontstaat ter plekke. ,,Wordt jouw verhaal, mijn verhaal, ons verhaal…?

Spitkeet

Ook openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema doet weer mee. Op zeven plekken op het park worden verhalen verteld in twee rondes. Tijdens beide rondes worden dezelfde verhalen verteld. De eerste ronde begint om 19.00 uur en de tweede ronde om 20.30 uur. Bezoekers kunnen dus kiezen of ze vroeg op de avond langs willen komen of juist later op de avond. Om op tijd te kunnen wordt het publiek gevraagd om een kwartier van tevoren aanwezig te zijn. De avond wordt muzikaal omlijst met accordeonmuziek van Oebele Wagenaar. In het Skieppehok staat de koffie klaar met appeltaart en zelfgebakken cake, ook fris/bier met een bittergarnituur staat klaar voor een fijne afsluiter van de ouderwets gezellige avond.

Verhalenkamer Dam Jaarsma

Smûke ferhalen staan op het programma van de Dam Jaarsma Verhalenkamer aan de Torenlaan 2 in Eastermar. Hier doen vijf verhalenvertellers mee en er worden doorlopend verschillende spannende, grappige, pikante, persoonlijke, historische en futuristische verhalen verteld. Elk verhaal duurt op zijn langst 15 minuten. Het publiek kan doorlopend aanschuiven aan de ‘stamtafel’ om te luisteren en eventueel ook een eigen verhaal te vertellen. Koffie, thee en huisgemaakt lekkers is aanwezig (tegen een kleine vergoeding).