Recycle Sint: ruilen is het nieuwe kopen

Drachten - De geur van pepernoten hangt alweer geruime tijd in de lucht en pakjesavond staat bijna voor de deur. Iedereen gaat weer in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt en wel in huis te halen en dat gaat niet altijd zonder stress.

Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Worden we langzaam niet wakker op het gebied van overconsumptie? De zussen Renske en Klaske de Haan organiseren daarom de Recycle Sint speelgoedruilmarkt op vrijdag 8 november, locatie: PCBO de Spreng, Klaverweide 46 in Drachten.

In het kader van ‘be the change you want to see in the world’ hebben Renske en Klaske het initiatief genomen een speelgoedruilmarkt te organiseren in Drachten. Ze vinden Sinterklaas een ontzettend leuk feest, maar al die nieuwe spullen die ieder jaar weer gekocht worden, dat past niet bij hun beeld van een duurzame wereld. Daarnaast zijn ze extra blij dat de speelgoedstapel in hun eigen huizen op de schop gaat en gereduceerd wordt tot datgene waar de kinderen echt mee spelen.

Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen thuis en hun eigen kinderen worden weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen. En de spullen die overblijven na de ruilmarkt? Die worden gedoneerd aan een goed doel. Op die manier kunnen nog meer kinderen genieten van het Sinterklaasfeest.

Enthousiast

Renske en Klaske zijn blij dat PCBO de Spreng hun gemeenschapsruimte beschikbaar heeft gesteld voor de ruilmarkt. ‘De Spreng is al een gezonde school en denkt nu ook na over hoe ze impact kan hebben op een gezonde en duurzame wereld. Het initiatief wordt over het algemeen erg enthousiast ontvangen. Er is zelfs een supermarkt die gratis pepernoten en lekkers beschikbaar heeft gesteld. Het lijkt erop dat iedereen klaar is voor een duurzame toekomst.’

Elif Algu, oprichter van Recycle Sint en eigenaar van Brand Social Impact bureau ‘Branding A Better World’ is het hier mee eens. Algu: ‘Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.’

Groen

Duurzaamheid mag ook leuk zijn. Daarom is er Recycle Sint. Dat is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee. De speelgoedruilmarkt in Drachten vindt plaats op vrijdag 8 november 2019 in de gemeenschapsruimte van PCBO de Spreng.

Ouders kunnen speelgoed komen inleveren van 16u tot 17u en van 18u tot 19u. Om 19:30u kan het ruilen beginnen. Bekijk de Facebookpagina van Recycle Sint Drachten voor alle informatie.