75 Jaar Sinterklaassprookje Drachten

DRACHTEN 75 Jaar. Zo lang wordt er al jaar in jaar uit, vlak voor Sinterklaas, een toneelstuk voor schoolkinderen opgevoerd in Schouwburg de Lawei.

De laatste tijd is het inderdaad vaak een sprookje wat er wordt opgevoerd of een bewerking van een sprookje, maar er werden in de loop der jaren ook andere verhalen opgevoerd die tot de verbeelding van kinderen spreken, zoals ‘Zie ginds komt het Ruimteschip’ (1995) en ‘In 80 Dagen de Wereld Rond’ (1914). Kinderboeken, zoals ‘In 80 Dagen…’ waren in het verleden vaker het onderwerp van het Sinterklaassprookje en ook dit jaar is er weer gekozen voor de bewerking van een kinderboek. Dit keer wordt het verhaal De Heksen van Roald Dahl gespeeld door een stel enthousiaste toneelspelers en -speelsters.

Vanaf de zomervakantie tot eind november wordt er tweemaal in de week gerepeteerd. Niet alleen de spelers en speelsters oefenen elke week onder leiding van een regisseuse, maar er komt nog veel meer bij kijken. Een groep decorbouwers staat wekelijks te zwoegen en te zweten, de naaiploeg laat haar creativiteit los op de vele kostuums die gemaakt moeten worden. Voor de organisatie en de communicatie met de scholen is er een speciale werkgroep in het leven geroepen en tijdens de uitvoeringen in De Lawei is er een speciale grimeerploeg aanwezig.

Leerkrachten

Van oudsher schitteren er veel leerkrachten, onderwijsassistenten, IB’ers en andere onderwijsgerelateerde mensen in het Sinterklaassprookje. De huidige medewerkers van het Sprookje komen niet allemaal meer uit het onderwijs. Je meester of juf op de planken te zien schitteren of weten dat jouw meester of juf die mooie decors of kostuums heeft gemaakt, is natuurlijk helemaal fantastisch. Vooral in de vroegere jaren was dit het geval en het gevoel van de duizenden kinderen die in de afgelopen 75 jaar op die manier naar het Sinterklaassprookje hebben kunnen kijken. De laatste jaren zijn er steeds minder leerkrachten die zich aanmelden om mee te doen, maar het liefst zouden we willen dat die tijden weer herleven. Dat zou het bezoek aan het Sinterklaassprookje voor de kinderen nog bijzonderder maken.

Werkdruk

De ervaren werkdruk in het onderwijs maakt het noodzakelijk dat de nodige ontspanning opgezocht wordt om de balans goed te houden. Ontspanning kun je wellicht ook vinden in toneelspelen of je creativiteit uiten in het meehelpen bouwen van decor of naaien van kleding. Basisschoolmedewerkers van scholen uit de omgeving die hier aan mee willen helpen, zijn meer dan welkom in de sprookjesploeg.

Niet alleen kinderen genieten elk jaar van Sinterklaassprookje. Tijdens de vrije voorstellingen voor betalend publiek heeft het Sinterklaassprookje een vaste groep bezoekers. Al jaren wordt het op de vrijdagavond bezocht door Pypskoft. De stichting Pypskoft organiseert diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking die in de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Achtkarspelen of Tytjerksteradiel wonen. Ook veel oud-sprookjesmedewerkers komen nog elk jaar naar de voorstelling kijken.

Voor deze oud-medewerkers is er tijdens dit jubileumjaar een reünievoorstelling op de donderdagavond. Maar onze belangrijkste bezoekers zijn de ruim 1500 leerlingen die we weer verwelkomen tijdens de sprookjesweek in De Lawei.